Надявам се България да е подготвена, но поведението ни като

...
Надявам се България да е подготвена, но поведението ни като
Коментари Харесай

Бивш военен министър: Русия иска създаването на буферна зона, а това е знак за връщане на сферите на влияние

Надявам се България да е готова, само че държанието ни като страна е нерешително, а говоренето на публични лица - неубедително и с недомлъвки. Тази позиция изрази в ефира на Би Ти Ви някогашният министър на защитата Ангел Найденов (в кабинета " Орешарски) във връзка напрежението сред Русия и Украйна в последните месеци и декларираната позиция от Кремъл НАТО да изтегли силите си от България и Румъния.

Русия цели да реализира основаването на една буферна зона от страни по Източния фланг на НАТО, които разчитат единствено на личните си сили - без възпиращи дейности от НАТО. Вероятно това е част от по-мащабен проект за връщане на сферите на въздействие, където Русия играе роля, основаваща се на военната мощност, показва Найденов.

Според него Русия желае да се спре разширението на НАТО, да се редуцира военното наличие на Алианса до 1997 г. да няма техника и формирования - да се понижи наличието на НАТО по източния фланг. Дали скоро ще настъпи усмиряване на обстановката - не съм оптимист, съобщи той.

Черно море от много време е сцена на политически конфликт, сподели Найденов във връзка вчерашната обстановка с вдигнатите испански изтребители, които краткотрайно са включени в защитата на небето над България, само че водачите не са разпознали извършител.

За развиването на обстановката Найденов напомни дочутия термин - внимателен оптимизъм. Има съображение за подобен оптимизъм, въпреки и внимателен, добави Ангел Найденов.

В диалога се включи и Асен Агов (председател на парламентарната комисия по външните работи в 38-о Народно заседание и деен участник за приемането на България в НАТО). Според него няма по какъв начин Украйна да даде крачка обратно и да отдръпна желанието си за участие в Алианса. Приемането в НАТО е залегнало в Конституцията на Украйна, даже да има в този момент референдум, той единствено ще удостовери желанията за участие в НАТО. Путин направи това, че от смесени усеща в този момент патриотичният заряд на украинците е доста мощен, счита той.

Разполагане на силите на НАТО в Централна и източна Европа стана след анекса на Крим от Русия. Сегашните ограничения са в отговор на нападателните дейности на Русия. Това са претенции, които са неизпълними - когато се загатна България, Румъния, виждаме и опасността към нас. Амбициите на Русия към България датират от 19-ото столетие, сподели Агов.

Според Асен Агов Украйна е взривателят на една бомба, на една мина, която Русия е сложила. Този обстрел - на детска градина в Украйна през вчерашния ден, е единствено част от работата на този взривател. Русия недвусмислено демонстрира, че е подготвена да се бори и с НАТО.

Украйна е единствено мотивът, който Русия търси, за по-мощен конфликт с НАТО, счита той. Путин демонстрира, че не се опасява от война с НАТО. Много добре знаят в Кремъл, че това е непечаливша война. Това е провокация в остър тип, твърди някогашният народен представител.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР