Надя Младенова е многократен шампион по карате Шотокан и е

...
Надя Младенова е многократен шампион по карате Шотокан и е
Коментари Харесай

Който бяга - зло не мисли

Надя Младенова е нееднократен първенец по карате Шотокан и е силов и кондиционен треньор.

Тя е сертифициран IKFF инструктор за трениране с пудовки, състезателен диетолог, сертифициран от Precision Nutrition и експерт по Functional Movement Screen.

Надя е и капитан на adidas Runners Sofia – българското общество на бегачи, част от международния бранд adidas, който работи за за разпространение на придвижването и спорта в градска среда.

 adidas adidas

Надя през днешния ден е в Edna.bg, с цел да опише повече за бягането като метод на живот, основан ли е индивидът да бяга на дълги дистанции и кои са най-важните фактори, обуславящи удобното и пълноценно преживяване от бягането.

Бягането става все по-популярен метод за поддържане на форма, само че има хора, които отиват и по-далеч (буквално и преносно) и трансформират бягането в основна част от живота си. Създаден ли е индивидът да бяга на дълги дистанции и какво дава бягането на тялото и мозъка?

Надя Младенова: Многобройни пъти е доказвано, че човек може да реализира съвсем всичко, което си науми. Стига да го желае и да работи целеустремено и мъдро, бягането на къси или дълги дистанции може да бъде източник на здраве и спортни триумфи.

Всеки бегач на дълги дистанции може да удостовери, че по този метод съумява да подхрани и мозъка, с изключение на тялото си.

Постигането и минаването на избраната цел носи ужасно задоволство, в композиция с утешение, разформироване, изключване от всекидневната рутина и поддържане на позитивни страсти по време на тичане.

 adidas adidas

Какъв режим на хранене и възобновяване би трябвало да поддържат хората, които интензивно се занимават с тичане?

Надя Младенова: Със сигурност е значимо да се обърне внимание на хранене и възобновяване, в противоположен случай неведнъж се стига до застой, липса на напредък и даже контузии.

Хубаво е да се работи с треньор, с цел да се открие най-оптималният метод за възобновяване и да бъде направен хранителен режим за всеки самостоятелно, по отношение на особеностите и потребностите.

Със сигурност би трябвало да се хапват задоволително същински, необработени, непакетирани храни, богати на протеин, мазнини, въглехидрати.

 adidas adidas

Все повече хора бягат в градове. Кои са най-важните атрибути за един бегач в градски условия?

Надя Младенова: Добри обувки за тичане и добра кондиция!

Разтягането преди и след бягане също е от доста огромно значение какъв брой издръжливи ще бъдем по време на джогинга, както и какъв брой бързо ще се възстановят мускулите ни по-късно и ще бъдат подготвени за нова подготовка.

Хубаво е тичането да се случва най-малко 2 часа след хранене, с цел да може храната да ни носи сила, а не възприятие на тежест и дискомфорт.

Колкото повече напредваме и задобряваме с тичането, толкоз повече ще се научим да усещаме най-хубавото си движение, това, в което тренировката е най-ефективна и зареждаща за нас.

 adidas adidas

Какво би трябвало да знаем за обувките за тичане, кои са детайлите в тях, за които да следим? Дайте ни образец за в действителност добра обувка за тичане и за какво тя е такава.

Надя Младенова: Много е значимо да се обърне внимание на това по какъв начин усещаме крайници си по време на тичане и след него. Една качествена обувка няма да провокира дискомфорт и ще подкрепя бягането ни. Най-добрата обувка, с която съм бягала до момента, е Adizero за къси дистанции и спринтове, и Ultraboost X за дълги.

Истината е, че доста хора си мислят, че е много елементарно човек просто да излезе и да бяга, само че в случай че не избереш положителни обувки, неизбежно ще пристигна миг, в който ще ти става некомфортно, може да излязат болежки, да получиш контузии в коленете или глезените. И това постоянно е породено от неуместни обувки.

Тези недоволства се усещат едвам откакто бягането е завършило, когато човек е непрофесионалист, само че експертите го усещат още на 1-2 километър от бягането.

 adidas adidas

В този ред на мисли, не мога да не загатна и новата обувка за градско тичане Adidas PUREBOOST GO, която скоро тествах на няколко разнообразни терена. Освен че обувката е лека и има необятна и постоянна основа, спомагателното й преимущество е, че е комфортна за всички, които имат някакви леки изкривявания или изпъкнали кокалчета (каквито да вземем за пример имат доста дами от носенето на високи токчета). С тези обувки там не усетих никакъв дискомфорт, макар честата промяна на позиции по време на тичане, което е извънредно скъпо качество.

 adidas adidas

Ако би трябвало да обясните на изцяло неосведомен с тематиката човек какво е Adidas Runners Sofia, по какъв начин бихте го създали? Какво е то – просто общественост на феновете на бягането или освен това?

Надя Младенова: Adidas Runners Sofia за мен е една доста характерна общественост от хора, свързани с една обща пристрастеност – бягането. Ние споделяме тази пристрастеност и я подхранваме посредством тренировки, надпревари, събития.

Много ми харесва това, че всеки може да се включи, и да практикува под надзора на професионални треньори едно главно човешко умеене, с помощта на което поддържаме здрави освен телата, само че и мозъците си –бягането.

Дори в този момент предстоят Маратонът на София през октомври и Маратонът на Атина през ноември. Регистрацията за тях през системата Runsastic към този момент изтече, само че всеки може да се включи в безплатните тренировки, които се организират съвсем всеки ден (можете да видите грагфика в Runtastic и на страницата на групата на Adidas Runners Sofia във Фейсбук). Всеки е добре пристигнал, без значение от равнището на физическата си подготовка. А идващите събития занапред предстоят.

 adidas adidas

Кога един фен на бягането е подготвен да взе участие в маратон?

Надя Младенова: Психически – при всеки е друго. Но физически, несъмнено е значимо да се тренира интензивно и целеустремено, да се внимава с хранене, хидратация, възобновяване. Когато се работи редовно и с треньор, който си схваща от работата, резултатите сами демонстрират, че съответният човек е подготвен.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР