Надвисналата война вече вреди на икономиката на Украйна, която претърпя

...
Надвисналата война вече вреди на икономиката на Украйна, която претърпя
Коментари Харесай

Руската заплаха вече вреди на украинската икономика

Надвисналата война към този момент вреди на стопанската система на Украйна, която претърпя тежък удар, когато Русия анексира Кримския полуостров, а Донецк и Луганск оповестиха самостоятелност през 2014 година От началото на годината украинската гривна поевтиня до най-ниското равнище от 10 години по отношение на $ и е една от най-зле представящите се валути в света дружно с съветската рубла, макар че централната банка изхарчи над 1 милиарда $, с цел да я поддържа. Много вложители са замразили финансирането и са спрели проектите си за разширение в очакване да видят по какъв начин ще завърши рецесията.

Западните " сигнали, че на следващия ден ще има война... значат суматоха на пазарите, суматоха във финансовия бранш ", споделя украинският президент Володимир Зеленски. " Не можем да се оправим с това сами. " Така даже без непосредствено оповестяване на война или предприемане на дейности, които биха провокирали сурови западни наказания, съветският президент Владимир Путин още веднъж съумява да дестабилизира Украйна.
Дестабилизация без война
" Една от задачите на Русия е да удари стопанската система на Украйна ", споделя пред в. New York Times Тимофий Милованов, консултант на Зеленски и някогашен министър на стопанската система и търговията. " Всъщност това може да е един от най-големите цели. "

Руският президент доста пъти подлага на критика Зеленски и неговото държавно управление, а част от опозицията се застъпва за по-близки връзки с Москва. Англия съобщи при започване на година, че разполага с информация, показваща, че Москва желае да " сложи " проруски водач в Киев и обмисля дали да нахлуе и да окупира Украйна.
Реклама
Милованов, който управлява Киевското учебно заведение по стопанска система, изяснява, че рецесията е коствала на Украйна " няколко милиарда $ " единствено през последните няколко седмици. Войната или продължителната блокада биха влошили ситуацията.

Първият огромен удар пристигна, когато две украински самолетни компании обявиха, че не са в положение да сключат застраховка за полетите си, което принуди държавното управление на Украйна да сътвори осигурителен фонд от 592 млн. $, с цел да поддържа полетите на самолетите. След това интернационалните застрахователи предизвестиха самолетните компании, че няма да могат да застраховат полети до Украйна или тези, които летят над нейното въздушно пространство. Очаквано няколко авиопревозвача оповестиха, че стопират полетите. Страната беше подложена на масирана хакерска атака, за което Киев упреква Русия, само че тя отхвърля да има нещо общо.

Предприемачи в Киев провеждат акция " Останете в Украйна ", с цел да се опитат да обединят хората зад локалните предприятия, които са наранени от икономическите разтърсвания. Руските военноморски учения в Черно море разкриха уязвимостта на пристанищата на Украйна за комерсиално мореплаване. Защото при положение на война основните портове на страната могат да бъдат блокирани. Досега Русия позволяваше коридорът да остане отворен за комерсиално мореплаване и не е имало спирания на интервенциите в украинските пристанища.
Без непосредствено оповестяване на война или предприемане на дейности, които биха провокирали сурови западни наказания, Путин дестабилизира Украйна. Реклама
Пристанището в Одеса, най-големият нефтен и газов терминал в страната и главен център за експорт на зърно, се смята за допустима цел, изключително като се има поради забележителната благосклонност в града към проруските сепаратисти. Някои военни анализатори предизвестяват, че Русия може да се опита да превземе Одеса, в случай че военните настъпят. Но даже и без цялостна обсада или офанзива, пристанищата могат да бъдат блокирани поради опасенията измежду интернационалните застрахователи.

Пазарът на морските застраховки в Лондон към този момент показва съветските и украинските пристанища в Черно и Азовско море като високорискови, което прави по-скъпо превозването на артикули до и от тях. Това ще добави по-голям стопански напън върху Украйна, която разчита на своите черноморски пристанища за експорт на зърно.
По-добре готова стопанска система
Експертите считат, че макар многочислените си структурни проблеми, корупцията и резултатите от ковид-19, стопанската система на Украйна е в доста по-добро положение, в сравнение с беше в навечерието на съветската експанзия през 2014 година Това би й разрешило да се се оправи по-успешно с провокираните проблеми от възходящия напън на Москва.

Президентът Зеленски пристигна на власт през 2019 година с обещания за очистване на корупцията (има още доста какво да се желае), стимулиране на икономическия напредък и обезпечаване на мир. Оттогава стопанската система на Украйна се възвръща, бяха положени старания да развие търговията с Европейски Съюз и Китай. До огромна степен Киев отдели стопанската система си от Русия, с изключение на вноса на нефт и коксуващи се въглища за стоманодобивната промишленост. Украйна също по този начин се готви да се отдели от съветската електропреносна мрежа.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Инфраструктура 2 Коментари и разбори 3 Свят 1 Свят 2 Пазари 3 Данъци и обезпечаване 1 Инфраструктура 2 Коментари и разбори 3 Компании Реклама
През 2013 година към една четвърт от украинския експорт на артикули е бил към Русия. През 2020 година делът на Русия е паднал до 5.5%, до момента в който на Европейски Съюз се е покачил до 38% от 26% съгласно националната статистическа работа. Украйна и Европейски Съюз подписаха съглашение за свободна търговия през 2014 година

Валутата остана постоянна заради сериозния експорт, изключително на селскостопански артикули, през последните години. Валутните запаси са нарастнали до 31 милиарда $, което е най-високото равнище от 2011 година и е доста над 5-те милиарда $, които страната имаше по време на разгара на спора през 2014 година

Правителството поддържа бюджетен недостиг, който е даже по-нисък от позволения от Международния валутен фонд (МВФ), а общественият дълг е сдържан - 51% от Брутният вътрешен продукт. Основното безпокойствие е високата инфлация от 10.2%, само че централната банка увеличи лихвения % до 10% в отговор на това предизвикателство. Киев също по този начин получи нов транш от МВФ в края на ноември 2021 година

" Ако погледнете единствено буферите - валутните запаси и бюджетния недостиг на Украйна, мисля, че е в положително положение и устойчивостта се е подобрила " спрямо 2014 година, споделя пред " Свободна Европа " Татяна Орлова, икономист от Oxford Economics. Според нея страната доста по-лесно може да избегне банкрут, даже в случай че събитията следват отрицателен сюжет.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Притеснени вложители
В тази сериозна обстановка непознатите вложители предстоящо считат Украйна за прекомерно рискова и не са подготвени да отпускат пари на държавното управление или локалните компании непременно. Това постанова съществени ограничавания за стопанската система и евентуално ще докара до спад на растежа под така и така скромната прогноза на МВФ от 3.6% през 2022 година

Украинската валута се обезцени доста, а при военни дейности спадът ще продължи. Несигурността измежду вложителите няма по какъв начин просто да изчезне, тъй като липсва явен отговор какво и по какъв начин ще се случи. Това ще накара банковата система в страната да стартира да се готви да поеме по-негативни дейности от пазарите и по-негативен сюжет за локалната валута.

Според скорошно изследване на Европейската бизнес асоциация, в което са взели участие 136 компании, опериращи в Украйна, 45% възнамеряват да продължат да работят както нормално при положение на съветска военна офанзива. Около 17% обмислят да се реалокират в западните райони, които е по-малко евентуално да бъдат окупирани от Русия, а единствено 10% мислят да изоставен страната. Старите капиталови планове към момента са в ход, само че новите вложения се отсрочват, регистрират от асоциацията.

Дейл Пери, дълготраен американски вложител в Украйна и началник на ERU Management Services LLC, която има бизнес за търговия с сила в Киев, изяснява, че компанията му е обмисляла да влага в няколко плана за възобновими източници, само че в този момент е в режим на изчакване.
Трудни промени
Въпреки рецесията украинската стопанска система може да се оправи доста по-добре с евентуални разтърсвания, защото през последните години бяха осъществени някои значими промени като либерализация на газовия пазар. Има обаче още много работа за извършване. Властите би трябвало да подхващат дълго отлагани структурни промени и смяна на правосъдната система. Нужно е президентският кабинет да възвърне известна непоклатимост на министерствата и да даде на държавното управление същите пълномощия по икономическата политика, които имаше преди ръководството на Зеленски, отбелязва в разбор Андерс Ослунд от Stockholm Free World Forum. Важно е да се ръководи доста по-добре и енергийният бранш, тъй като неправилното му действие плаши задграничните вложители. Управлението на огромните държавни предприятия също би трябвало да се усъвършенства, с цел да станат по-ефективни.

Всички тези ограничения би трябвало да бъдат обвързани с интернационалните стратегии за поддръжка, тъй като даже и с нужните промени, Украйна ще изпита проблеми без достъп до интернационално финансиране. Проблемите на Украйна не трябва да се подценяват, само че с поддръжката на западните си сътрудници Киев може да ги реши.
От рецесия в рецесия Икономиката на Украйна навлезе в дълбока криза и локалната валута загуби към 70% от цената си вследствие на спора през 2014 година Много украински компании ненадейно стопираха контактите си с дългогодишни сътрудници в Русия. Директните полети сред двете страни бяха прекратени, а раздялите за ролята на Русия във войната забиха чеп сред компаниите, които си сътрудничиха от години. " Едната страна не желаеше да продава, а другата не искаше да купува ", изяснява обстановката пред The Wall Street Journal Глеб Вишлински, шеф на Центъра за икономическа тактика в Киев. Реално страната не беше в положително икономическо здраве и преди този момент - през 2011 година, малко откакто Виктор Янукович стана президент, загуби достъпа си до интернационално финансиране. Янукович смяташе, че може да се оправи без поддръжката на МВФ, само че доходността по облигациите набъбна над 10% и никой вложител не посмя да го финансира. Отчаян, той избра съветско финансиране през декември 2013 година, само че това не го избави, нито отвори интернационалните финансови пазари за страната. Управлението на Янукович докара до огромен бюджетен недостиг, породен частично от субсидираните цени на природния газ, и забележителен недостиг по настоящата сметка, подхранван от надценената гривна. Бяха нужни няколко години, с цел да успее идващото украинско държавно управление, водено от премиера Арсений Яценюк, да убеди света да даде на Украйна ново финансиране. Сега е прекомерно евентуално обстановката да се повтори. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР