Надпреварата с високи залози между САЩ и Китай за надмощие

...
Надпреварата с високи залози между САЩ и Китай за надмощие
Коментари Харесай

Microsoft и ByteDance работят по съвместен проект за изкуствен интелект

Надпреварата с високи залози сред Съединени американски щати и Китай за превъзходство в региона на изкуствения разсъдък кара националните законодатели във Вашингтон да стават все по-загрижени за това какво би означавала една загуба от Пекин за националната сигурност, стопанската система и американския разцвет. Докато двете най-големи стопански системи в света влагат големи запаси в конкуренцията за владичество в региона, понякога се появяват и вести за съдействие, написа Си Ен Би Си.

Някои специалисти по ИИ даже споделят, че трансграничното съдействие е от основно значение за добиване на максимума от напредъка в компютърните технологии.

Инженерите от Microsoft и ByteDance (китайската компания зад TikTok), дават своя принос към тази концепция за съдействие посредством план, наименуван KubeRay. Те работят дружно върху програмен продукт, предопределен да помогне на фирмите да ръководят по-ефективно ИИ приложения.

На срещата на върха на Ray тази седмица в Сан Франциско софтуерният инженер на ByteDance Джаши Шан и основният софтуерен инженер на Microsoft Али Кансо разискаха своя прогрес, специалисти по машинно учене и събиране на данни, както и други разработчици, които се интересуват от построяването на огромни приложения, употребявайки програмен продукт с отворен код, наименуван Ray.

Шан и Кансо обясниха техническите детайлности зад KubeRay и показаха софтуера като потребен при зареждането на ИИ приложения, които работят на голям брой компютри.

„ Джаши и аз работим към една година по план с отворен код и това е хубостта на сходно събиране на общността “, сподели Кансо, който има докторска степен по компютърни науки. „ Ние не сме в една и съща компания, само че се срещаме всяка седмица, сътрудничим си всяка седмица “, добави той.

Шан, който преди този момент е работил като софтуерен инженер в Amazon Web Services, е основан в региона на Сиатъл, покрай централата на Microsoft, съгласно неговия профил в LinkedIn.

Компаниите постоянно си партнират и споделят инженерни запаси, с цел да допринесат за планове с отворен код, които набраха известност през последните години и сложиха началото на голям брой започващи компании. Сътрудничеството сред Microsoft и ByteDance е удивително заради назряващото съревнование сред Съединени американски щати и Китай във връзка с ИИ и интелектуалната благосъстоятелност и опасенията за това по какъв начин софтуерният прогрес може да се употребява за наблюдаване и нарушение на поверителността.

Microsoft влага съществено в AI дружно с съперници като Amazon, Гугъл Alphabet, Фейсбук Meta и Apple. Подобно на Гугъл в предишното, Microsoft поддържа изследователска лаборатория за изкуствен интелект в Китай, която оказва помощ на компанията да се възползва от университетския гений на страната.

Междувременно, защото потреблението на TikTok означи взрив през последните години, ByteDance се гмурна в разнообразни ИИ планове с отворен код. През 2020 година, ByteDance дебютира своя комплект софтуерни принадлежности NeurST за превод на тирада, разчитащи на изкуствен интелект. Миналата година компанията дебютира своя корпоративен програмен продукт с отворен код CloudWeGo.

Ray Summit беше проведен от софтуерния стартъп Anyscale, чиято технология е построена върху Ray. Anyscale, която също способства за KubeRay, беше съоснована през 2019 година от група инженери, включваща Йон Стоика, професор по компютърни науки в Калифорнийския университет в Бъркли. Стоика има дълга история в софтуера с отворен код и е съосновател на Databricks, компания за разбор на данни, която беше оценена на 38 милиарда $ предходната година.

Технологични колоси като Microsoft и Meta постоянно употребяват планове с отворен код като метод за разпространяване на личните си вътрешни софтуерни хрумвания измежду по-широката общественост. Това оказва помощ за привличането на служитлеи и служи като метод за рекламиране на фирмите като софтуерни водачи пред разработчиците.

Връзката Microsoft-ByteDance има известна история. През 2020 година Microsoft се опита да придобие TikTok от ByteDance в миг, когато тогавашният президент Доналд Тръмп заплаши да забрани приложението за обществени медии заради неуточнени аргументи за сигурност. Година по-късно изпълнителният шеф на Microsoft Сатя Надела назова провалената договорка „ най-странното нещо “, върху което в миналото е работил.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР