Надпреварата на Гугъл, в рамките на която частни компании се

...
Надпреварата на Гугъл, в рамките на която частни компании се
Коментари Харесай

Лунната надпревара на Гугъл ще завърши без победител … но позитивите се оказват много

Надпреварата на Google, в границите на която частни компании се съревновават за $20-милиона премия, завършва на 31-ви март. Шестнадесет екипа се съревноваваха. Пет стигнаха до финала – т.е. бяха създали хардуер и някои имаха контракти за изстрелване. В края на краищата никой няма да успее да изпрати спускаем уред на Луната с луноход преди тази дата. Google няма желание да удължава повече периода.

Причините, заради която конкуренцията ще приключи без победител, са доста и разнородни. Някои от стартъпите като СпейсИл и Тийм Индус не съумяха да намерят навреме финансиране. Други като Муун Експрес и Синерги Муун разчитаха на ракети, които още не бяха подготвени – “Електрон ” и “Нептун ”. Всички планове минаха през отлагания.

Въпреки всичко, даже и без победител, позитивите за космонавтиката се оказаха доста огромни. Известна част от фирмите към момента са дейни и създават хардуер. Някои като Муун Експрес и СпейсИл не престават да възнамеряват задачи до Луната, въпреки и след 31-ви март. Частната ракета “Електрон ” дебютира тази неделя – необикновен триумф! Но най-важното – беше основана нова частна галактическа промишленост, която продължава да набира скорост и до този миг.

Бъдещето в никакъв случай не е изглеждало по-оптимистично.

На фотографията – спускаем уред на “Муун Експрес ” по време на тествания. Photo credit: Moon Express

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР