Надпреварата между големите играчи в индустрията за спортни облекла е

...
Надпреварата между големите играчи в индустрията за спортни облекла е
Коментари Харесай

Брейкът сменя лайфстайла: Големият рестарт на Adidas за Олимпийските игри

Надпреварата сред огромните играчи в промишлеността за спортни дрехи е в разгара си доста преди оставащите броени месеци до Олимпийските игри в Париж.

Един от колосите обаче има друга тактика – да наложи марката в по-малки спортове като брейк, катерене, скейтборд и BMX, написа Reuters.

Става въпрос за Adidas, който след шумната разлъка с актьора Йе (известен преди като Кание Уест), постави завършек на извънредно печелившата линия обувки Yeezy.

Сега, основният изпълнителен шеф на компанията Бьорн Гулден се пробва да рестартира имиджа на марката, а надали има по-подходящ миг от Олимпийските игри.

Те са основна сцена за водачи в производството на спортни дрехи, които харчат милиони от бюджетите си за спонсорство на спортисти, федерации и национални тимове, както и за маркетинг на събитията.

Връщането към спорта, а не към звездите, е основна част от проекта на Гулден, който пое поста основен изпълнителен шеф на Adidas при започване на 2023 година

Главната му цел е да преобърне тотално концепцията на компанията - тактичност, която ще бъде подложена на най-големия интернационален тест в Париж 2024.

" Искам Adidas още веднъж да бъде в по-малките спортове и да е забележим. Да се фокусираш единствено върху четири или пет най-големи спорта е, първо, прекомерно елементарно и второ – неуместно, почтено казано ", съобщи Гулден в изявление в централата на Adidas в Германия.

Успешната акция на Олимпиадата е наложителна, в случай че Adidas желае да си върне пазарния дял, който загуби от съперниците си през последните 4 години, а също така Гулден има и още една доста значима задача – да възнагради вложителите, които разпореждат огромните си очаквания точно на новото ръководство.

Акциите на Adidas, втората по величина група за спортни дрехи във връзка с международния пазарен дял, са поскъпнали с повече от 50% тази година, изпреварвайки Nike и Puma, след две поредни години на загуби.

Макар че главният фокус на Adidas към момента е върху огромните олимпийски спортове като леката атлетика, работата в по-нишови дисциплини е предизвикателство за дизайнерските екипи и генерира хрумвания за по-популярни артикули като обувки за тичане, споделя Гулден.

Брейкингът, който води началото си от хип-хопа, също е прелъстителен за уличното облекло и лайфстайла, като в същото време предлага опция за постигане до нови аудитории в основни пазари като Китай, където най-новият олимпийски спорт е извънредно известен.

През юни Adidas подписа контракт с китайката, известна като B-Girl 671, която е номер едно в света при дамите брейкърки, само че конкуренцията за вниманието ѝ е яростна.

Nike пък е формален спонсор на американската, японската и корейската федерация по брейк и съобщи пред Reuters, че е подписала контракти с 20 спортисти.

Сред подписалите контракти с Adidas тази година са още състезателят по BMX Кийрън Райли, бразилската федерация по скейтборд и Полският олимпийски комитет, макар че Гулден съобщи, че наличието на компанията в Париж няма да е толкоз необятно, колкото би му се желало, защото договорите за спонсорство на Олимпийските игри не престават няколко години.

Като част от устрема за привличане на по-млади хора към игрите, в Париж ще бъдат показани спортове като катерене, скейтбординг и BMX фрийстайл, които дебютираха на Олимпийските игри в Токио през 2021 година

Макар че е мъчно да се каже до каква степен Олимпийските игри подтикват продажбите на спортни дрехи, те оказват помощ на марките да си изградят известност на основатели на артикули, употребявани от спортистите на елитно равнище.

" Олимпийските игри са значими за тези марки от позиция на това да покажат технологиите си във всеки спорт ", изяснява Борис Радонди, който влага в спортни компании във френския управител на активи DNCA. " Когато тези марки не помнят, че са спортни марки, клиентът си отива. Не можеш да бъдеш единствено начин на живот ", прибавя той.

Puma също има непокътнато място измежду колосите в промишлеността. Компанията се концентрира главно върху леката атлетика, където към този момент е вложила доста като формален спонсор на Олимпийската асоциация на Ямайка и подписа контракт с Юсейн Болт, още когато той беше на 16 години.

" Трябва да останем съсредоточени върху печеленето на пазарен дял в тези области ", споделя Ричард Тейсиер, световен шеф по марките и маркетинга на Puma.

Тази година компанията подписа контракти с 35 нови спортисти в разнообразни дисциплини – от мятане на копие до дълъг скок.

С към три пъти по-големи продажби от тези на Puma, Adidas може да си разреши да харчи за повече спортисти и повече спортове на Олимпийските игри.

На собствен ред Nike може да надвиши доста разноските на Adidas.

Но Керън Фостър, началник на профилираните спортове в Adidas, има причини в интерес на компанията: " Ние продължаваме да влагаме от ден на ден и повече в Олимпийските игри освен по време на самото събитие, само че и в интервала преди него. "

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР