Надпреварата между арендаторите за наемане на плодородна и качествена земя

...
Надпреварата между арендаторите за наемане на плодородна и качествена земя
Коментари Харесай

Фермери търсят атрактивни земеделски земи под наем

Надпреварата сред арендаторите за наемане на плодородна и качествена земя през стопанската 2018/2019 година стартира с цялостна мощ. Големи и дребни аграрни производители търсят атрактивни парцели, които да наемат, с цел да усилят индустриалните размери и добива. За да отговори на засиленото търсене и да подсигурява почтени и транспарантни условия за всички арендатори, водачът в ръководството на аграрни активи „ Агрион “ провежда търгове с скрито наддаване за отдаване на земите от портфолиото си чартърен и аренда в цялата страна. Компанията беше първата на пазара, която разчупи наложилата се процедура огромните притежатели на земя сами да дефинират рентните равнища посредством директно договаряне със наемателите от съответно землище.

От компанията са безапелационни, че по време на търговете никой няма да се употребява с предимство, а за наемател на земите на „ Агрион “ ще бъде определен този, който е предложил най-атрактивни условия. Този конкурентен принцип дава опция на земеделците да възнамеряват разноските си, като сами дефинират цената, която са подготвени да заплащат за наем или аренда. Заявките за присъединяване в търговете се одобряват във всички офиси на компанията в цялата страна. Пълна информация за изискванията може да се откри на адрес: http://agrion.bg/bg/services/rental.

 „ Искаме да дадем късмет и на по-дребните и междинни производители да останат на пазара “, споделиха от „ Агрион “. Според специалистите в сектора търговете разрешават развиването на дребните ферми, които имат късмет да преодолеят капсулирането сред арендаторите в някои райони. Очакванията са, че посредством аукционите начинаещи фермери и по-малки арендатори да съумеят да разместят позициите на огромните играчи в част от най-привлекателните землища.

„ Провеждането на аукционите разрешава на всеки, който желае да се занимава със земеделие, да се включи, даже и да не има опит в земеделието, споделиха от „ Агрион “. Според тях търговете са изключителна опция за млади фермери и за хора отвън агросектора, които нямат финансова опция или предпочитание да купуват лична земя, да съумеят да наемат плодородни и качествени имоти.

Досега практиката демонстрира, че предложения подават главно фермери и арендатори, които имат съществени планове за увеличение и уедряване на парцелите си. Броят на запитванията от по-малки стопанства, които желаят да влязат в нови землища, също се усилва годишно.

Според анализатори на пазара последните години агросекторът притегля от ден на ден хора, които до този миг не са се занимавали със земеделие. Причината за това са сериозните дотации, които се дават на земеделските стопани. Фермерите могат да се възползват от директните заплащания за повърхност, от така наречен зелени заплащания за агроекология, както и от съществено финансиране по линия на европейските фондове. За тази година  плануваните средства за директни заплащания за повърхност и по другите стратегии са в размер на 2.91 милиарда лева, като парите са с над 400 млн. лева повече спрямо 2017 година По мярката „ Стартова помощ за млади аграрни стопани “ на Програмата за развиване на селските региони, да вземем за пример, се отпускат до 25 хиляди евро на претендентите, а по размер „ Стартова помощ за развиването на дребни стопанства “ - до 15 хиляди евро.

Всички заинтригувани от финансиране и наемане на земеделска земя,  могат да получат безвъзмездни съвещания и препоръки във всеки един от офисите на „ Агрион “, споделиха от сдружението.

Наемите за декар земя варират в необятни граници, сочат формалните данни на Националният статистически институт. Според последните данни от 2017 година междинната годишна лихва за страната е била 46 лева на дка. Най-високи са рентите към Добрич, Силистра и Разград, като водач е регионът на Балчик.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР