Наднорменото телесно тегло е един от най-често срещаните здравословни проблеми,

...
Наднорменото телесно тегло е един от най-често срещаните здравословни проблеми,
Коментари Харесай

Ендокринолози от МБАЛ „Медлайн“: Затлъстяването е заболяване...

Наднорменото телесно тегло е един от най-често срещаните здравословни проблеми, който визира хората от всички възрастови групи, само че значително остава подценен. Въпреки множеството препоръки и известни практики за здравословен на живот, броят на страдащите от затлъстяване продължава за пораства и при сегашните трендове до 2025 година В международен мащаб се чака да засегне близо 2,7 милиарда възрастни. 

България е една от страните в Европа с висок % хора с наднормено тегло, като по данни от 2020 година се касае за към 1 млн. души над 18 година, a във връзка с детското затлъстяване сме  на пето място измежду страните в Европа.  Това ни демонстрира, че казусът е доста по-сериозен и сложен за повлияване, в сравнение с ни се желае да признаем, съобщи доктор Христина Русева от Отделението по ендокринология в МБАЛ „ Медлайн “. Той се усложнява поради динамичния метод на живот, лимитираното свободно време, хроничния стрес от детска възраст и последствията, посредством които COVID-19 ситуацията се отрази на физическото и психологичното здраве на хората. Ето за какво във връзка Световния ден за битка със затлъстяването - 11 октомври, медиците от Отделението по ендокринология и заболявания на обмяната във водещото лечебно заведение припомнят, че организират постоянни съвещания с пациентите, с цел да им оказват помощ в битката с непотребните килограми. Важно е хората да осъзнават, че оправянето с наднорменото тегло, даже при липса на клинични недоволства все още, е от основно значение за здравето през целия им живот, уточни доктор Русева. 

Това не е лесна задача, а изисква старания, воля, смяна в метода на живот, 

както и насоки от експерт. Бързата редукция на килограми за жалост не е задоволителна за решение на казуса, а е нужна трайна смяна в хранително-двигателните привички.  Затлъстяването не е само няколко непотребни кг, а е публично прието заболяване, което е един от детайлите на метаболитния синдром - комплекс от взаимно свързани рискови фактори за развиване на захарен диабет, артериална хипертония и сърдечно-съдови произшествия като инфаркти и инсулти. Според доктор Русева, когато човек не съумява да задържи обикновено телесно тегло или да реализира редукция на килограми, е настъпил моментът, в който би трябвало да се запита по отношение на здравословното си положение и 

 дали към този момент не са почнали промени, присъщи за метаболитния синдром. 

Нужно е следене на обиколката на талията, равнището на триглицеридите и фракциите на холестерола, стойностите на артериалното налягане и кръвната захар на гладно, а при нужда и след натоварване с глюкоза. Добрата вест е, че при съответна реакция и навременни дейности в забележителен % от случаите може да се предотврати настъпването на упоменатите хронични болести и трайно да се усъвършенства качеството на живот. Затова нашите съществени препоръки към хората с наднормено тегло са:  

- На първо място бъдете виновни към здравето си и го превърнете в собствен приоритет; 

- Създайте и се придържайте към здравословен модел на хранене с ежедневна консумация на пресни зеленчуци, пълнозърнести храни, нискомаслени млека и сирена, постни меса, бобови храни и риба, стеснен банкет на сол, храни и питиета, богати на захар. Приготвяне на храната по подобаващ начин; 

- Осигуряване на задоволително количество вода; 

- Оптимална двигателна интензивност: разходки в парка или отвън града, спортни занимания; 

- При опция смяна в метода на напредване в всекидневието – повече вървене пешком или колоездене; 

- Необходимо е децата от ранна възраст да се занимават със спортни игри, съобразени с техните стремежи и възможности; 

- При съществуване на към този момент назначена медикаментозна терапия, ориентирана към въглехидратния, липидния статус или стойностите на артериалното налягане, посещавайте постоянно лекуващия ви доктор и проследявайте положението си.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР