Надлез за мечки и подлез, условно определен за преминаването на

...
Надлез за мечки и подлез, условно определен за преминаването на
Коментари Харесай

Проходи за животни намаляват инцидентите на пътя. Първите съоръжения са изградени в района на АМ Струма край Дупница, а ЮЗДП е партньор по проекта.

Надлез за мечки и подлез, условно избран за прекосяването на вълци са две от оборудванията, намиращи се в региона на ЛОТ 1 на Автомагистрала Струма. В непосредственост има и виадукт, който, заради своята величина, е едно от комфортните места за прекосяване на животни.

Ръководителят на плана за България Петко Цветков описа, че главната задача на плана е да оцени и подкрепи действието на екологичните коридори. Това са местата, където дивите животни намират най-хубави условия, с цел да минават от едно място на друго.

Надлезът за мечки е умислен за да възвърне местата за прекосяване на мечките от Рила, Верила и Витоша към западните гранични планини.

В момента се събира информация до каква степен тези уреди са потребни. За задачата са сложени фотокапани, които документират прекосяването на животни. На надлеза е установено прекосяването най-вече на по-дребни животни – чакали, лисици и белки. На прилежащото оборудване е открито, че са прекосявали видри.

Едрите животни са забелязвани рядко. В непосредственост до автомагистралата е видян доблестен елен, както и дива свиня. Подлезът за вълци е един от най-интензивно употребените от животни. Там са открити диви свине, язовци и други диви животни.

Данните досега демонстрират, че най-вече млади животни минават по тези уреди.

Според специалистите тези уреди имат потребност от усъвършенствания, едно от тях е в региона на надлеза да се засадят шубраци и дребноразмерни дървета, с цел да може животните да се усещат в среда, близка до естествената. Те не би трябвало да срещат бариери по пътя си, а да минават гладко.

Проверка на едно от оборудванията демонстрира, че мрежите не са задоволително високи и плътни и би трябвало да бъдат компактно закрепени в земята, с цел да няма заплаха по-дребните животни да се озоват на пътя.

ЮЗДП е асоцииран сътрудник на плана, изясни инж. Ваня Каменова, шеф отдел „ Програми и планове “. Една от грижите на Предприятието е стопанисване на дивеча, а експертите могат да бъдат потребни при установяване на естествените екологични коридори и вярно планиране при бъдещо създаване на автомагистрали.

Пилотната зона Коридор „ Рила – Верила – Краище “ работи за популяризирането на екологичните коридори в България и връзката им с въздействието на транспортната инфраструктура.

Пртньорите по плана SaveGREENработят за повишение на потенциала на специалисти, администрации и медиите в България по тематиката за екологичните коридори и връзката им с въздействието на транспортната инфраструктура върху свързаността на ландшафта, запазване на биологичното многообразие и намаляване на климатичните промени.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР