Надигащата се вълна от заразяване с Омикрон ще бъде два

...
Надигащата се вълна от заразяване с Омикрон ще бъде два
Коментари Харесай

Епидемиологът д-р Петър Марков: С Омикрон се надига невиждана досега вълна

Надигащата се вълна от заразяване с Омикрон ще бъде два пъти по-висока от сегашните и при неимунизираното население в България може да има трагични последствия, предизвестява епидемиологът и учител в Лондонското учебно заведение по тропическа медицина доктор Петър Марков в профила си във Facebook:

От седмици гледаме в Ню-Йорк, Париж и Рим епидемиологичният почерк на Омикрон - отвесна линия, и височина на пика, която прави предходните талази да наподобяват като дребни бабунки в подножието на планината Омикрон.

От два дни отвесният растеж може към този момент да се види и у нас. Трябваха ни цели два месеца (осем седмици) на постепенно слизане от пика в края на октомври, до най ниската точка предходната седмица. За сметка на това единствено осем дни по-късно през днешния ден към този момент цялото това слизане към този момент е отстранено и още веднъж сме назад на равнището на същия този октомврийски пик. Такава стръмнина на повишаване започващо от относително високи равнища, без ярък интервал, съвсем непосредствено от предходния спад не сме имали досега.

Сега сме в самото начало на растежа, само че вчерашният ден е с доста малко под рекордния за всички времена по брой дневни инфекции в България - 26 Октомври 2021 година Какво ще стане на следващия ден? Ако този ритъм се резервира даже единствено за две седмици, предходните талази ще ни се виждат дребни както това става на други места.

Самите размери на вълната, която дава обещание да е в пъти по висока от всички до момента са опасността. Дори и този вид да не е по-високопатогенен от досегашните, той ще ни наводни с числено предимство. Аритметиката не е комплицирана: повече инфектирани -> повече заболели -> повече в интензивно поделение -> повече починали. Само дето множеството не е малко повече, а е пъти повече и от най огромните талази до момента. Това е което се случва на всички места без изключение. Това ще се случи и тук. Минимум.

Идва вирус за чиито резултати върху неимунизирани, каквито са към момента доста хора у нас, не знаем съвсем нищо.

Ако още не сте се ваксинирали - отидете и го направете без закъснение. Още на следващия ден сутринта. Ако знаете денонощен пункт, не чакайте на следващия ден. В този миг в случай че не сте имунизирани, слагането на ваксина е с огромна възможност да бъде най-важното и най съдбоносно деяние което ще извършите за себе си, или за околните ви. Ако не сте поставили бустер - сложете си го. Ваксината понижава трагично риска ви от насърчаване на тежки затруднения и хоспитализация. И най-важното тя ще ви опази живи. Не забравяйте - и през днешния ден от Коронавирус умират приблизително по към 70 индивида всеки ден. Това, с доста, доста редки изключения са неимунизирани хора. От няколко дни дневният брой на смъртните случаи също още веднъж върви нагоре.

Независимо от имунизационния ви статус, пазете себе си и близките от заразяване посредством носене на маски и съблюдаване на отдалеченост. Дори и да имате имунна отбрана надали е добра концепция да си причинявате срещи с недоизучен див скотски вирус прескочил при нас от азиатски прилепи едвам що преди две години. Мен персонално такава вероятност мощно ме отблъсква.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР