Надграждай, а не руши това, което е постигнато. С тази

...
Надграждай, а не руши това, което е постигнато. С тази
Коментари Харесай

Д-р Николай Брънзалов: НОЩ успя да се справи с COVID-19, винаги има критикуващи постфактум

" Надграждай, а не разрушава това, което е реализирано. С тази поговорка зам.-председателят на Българския лекарски съюз доктор Николай Брънзалов се обърна към политиците, а мотивът беше разбор на работата на Националния действен щаб, съобщи.

По-рано през седмицата служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров съобщи, че щабът е работна група, от която не е имало потребност за ръководство на ковид. Според Брънзалов обаче НОЩ се е справил с рецесията сполучливо, макар че в този момент понася рецензии.

" Нека да не забравяме времената преди година и няколко месеца какво се случи. Светът беше подложен на зараза, която беше непозната. В такава непозната конюнктура постоянно има опция за допускане на неточности. Моето мнение е, че Националният действен щаб значително съумя да се оправи. Винаги ще има хора, които подлагат на критика, само че постфактум. Когато би трябвало да се взимат решенията в точния момент, в действителна конюнктура, по отношение на доста висока заболеваемост да се дефинират ограничения, естествено тези хора ще поемат цялата отрицателна сила на обществото по отношение на тази зараза. Ние не умеем да надграждаме. Това, което е постигнал предходният, го замазваме, разрушаваме ", разяснява.

" Междувременно нуждата от слагане на ваксина против ковид към момента се неглижира от хората у нас ", счита зам.-председателят на БЛС.

Той прикани жителите, които се двоумят дали да се ваксинират или не, безусловно да го създадат.

" Към момента това е единственото оръжие, с което можем да се борим. Има задоволително ваксини, логистиката е доста усъвършенствана ", съобщи Брънзалов.

Според него е настъпило известно комплициране по отношение на това кой е с приоритет за слагане на първа доза. Брънзалов акцентира, че според заповедта на здравния министър, предпочитано се имунизират възрастните с хронични болести, само че това не значи, че младежите ще бъдат връщани.

" Текстът в действителност е малко неясен, освен за жителите, а и за някои мои сътрудници. Има задоволително ваксини, дано да се декларират, да не се връщат хората, а просто тази група да имат приоритет. Ако чакат по-млади хора, първо ще влезе по-възрастният човек, с общи болести. Процесът е равен, единствено да има искащи ", посочи той.

Високата смъртност поради COVID-19 у нас частично се дължи на неналичието на скринингови стратегии, чиято цел е профилактика на хроничните болести, добави зам.-председателят на БЛС.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР