Надграждането на знанията и уменията е от ключово значение за

...
Надграждането на знанията и уменията е от ключово значение за
Коментари Харесай

Софтуерният сектор търпи негативи от забрана за обучения


Надграждането на знанията и уменията е от основно значение за софтуерния бранш
(снимка: CC0 Public Domain)

Да се разрешат фирмените образования по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” при съблюдаване на противоепидемичните ограничения, упорства Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) по отношение на нуждата от осъществяване на образования в присъствена форма на чиновници.

Асоциацията, която съставлява над 90 софтуерни компании и над 120 асоциирани членове, подема самодейност в заповедите с противоепидемични ограничения на министъра на опазването на здравето да се откри вид за осъществяване на образованията по подписаните контракти, финансирани от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ (ОПРЧР).

Това са образования, свързани със основаване на профилирани механически пълномощия и създаване на личностни умения за възстановяване на работните процеси, прецизираха от БАСКОМ.

По информация на асоциацията, над 80% от членовете ѝ търпят негативи от възбраната за осъществяване на присъствени образования, която е в действие през цялото време на епидемията от ковид – от 28 ноември 2020 година
още по тематиката
В същото време условията на ОПРЧР не позволяват онлайн вид на осъществяване на образованията с определен посредством процедура външен реализатор. Това слага софтуерните компании в обстановка, в която към този момент седем месеца те не могат да продължат започнатите образования и не са в положение да приключат осъществяването на плановете си съгласно плануваните от тях периоди.

„ Ситуацията ощетява софтуерните компании, защото в нашия бранш непрекъснатото надграждане в знанията и уменията е от основно значение за развиването на плановете и екипите. В същото време продължителният период на възбрана върху осъществяване на тези действия води до мощно ограничение на позитивните резултати и резултатите от тях, защото се попречва тяхната времева и смислова последователност”, разяснява ръководителят на УС на БАСКОМ Доброслав Димитров.

Асоциацията е подготвена за разговор с Министерство на здравеопазването и Министерство на труда и обществената политика в намиране на решение за осъществяване на образованията при прецизно съблюдаване на противоепидемичните правила. Това ще обезпечи реализиране на целевите резултати, заложени в договорите по ОПРЧР при минимални опасности за здравето на участниците.

В същото време ще разреши на софтуерния бранш, който макар рецесията продължава да бележи растеж от близо 10% за миналата година, да посрещне по-подготвен следствията от пандемията и да продължи да способства за развиването на българската стопанска система, обявиха от БАСКОМ.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР