Надеждите на Републиканската партия повишават перспективите за „президент Харис“ като начин за подбиване на Байдън

...
Републиканските кандидати за президент все повече превръщат вицепрезидента Камала Харис
Коментари Харесай

Републиканските кандидати за президент все повече превръщат вицепрезидента Камала Харис в своя основна цел, докато се борят за вниманието на избирателите, като се фокусират върху демократ номер 2, а не върху президента Джо Байдън.

В изявления, речи, телевизионни интервюта и имейли те предполагат, че гласуването за Байдън, който ще бъде на 82 в началото на следващия си мандат, наистина би било гласуване за още по-непредвидимо и опасно президентство при Харис, 22 години по-млад от него .

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис беше твърде нетърпелив да влезе в разширен спор с Харис през последните дни, когато губернаторът на Флорида защити новата учебна програма по история на чернокожите на щата, след като Харис заклейми стандартите по история като „екстремисти“, които просто „прокарват пропаганда“ нашите деца." Това стимулира многодневен спор между ДеСантис и Харис, който стигна до момент, в който офисът на ДеСантис публикува писмо, приканващо вицепрезидента да го дебатира във Флорида (Харис отказа).

Това беше последният пример за желанието на ДеСантис – и на други кандидати – да се разправят с вицепрезидента. Те искат да се противопоставят не само един на друг или на Байдън, но и на Харис.

Разликите могат да се видят в собствената кампания на Харис, която включва фокусиране върху въпроси, при които републиканците и демократите практически нямат средно положение. В същия ден, в който почти цялата републиканска партия присъства на вечерята в Деня на Линкълн в Де Мойн, тя пътува до същия град, за да обсъди правата на аборт.

Не е нечувано за президентска кампания да се прицели в избора на вицепрезидент на противникова кампания. През 2004 г. кампанията за преизбиране на Джордж У. Буш направи всичко възможно, за да изобрази тогавашния Сен. Джон Едуардс като лека политика. А в президентската надпревара през 2008 г. тогавашният Сен. Джон Маккейн обичаше да се подиграва на Байдън като „Джо Байдън“ в глупави речи. Демократите по това време предупредиха, че ако Маккейн спечели, тогавашният губернатор на Аляска Сара Пейлин ще бъде на един миг разстояние от президентския пост – подобно на аргумента, изтъкван от републиканците за Харис и Байдън сега.

„Всеки е по-добър от президента Камала Харис. Всеки“, каза бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли по време на изява във Fox News през юли.

Попитаха я дали има предвид Байдън. Тя не го направи.

„Е, мисля, че това е президентът Харис… Гласуването за президента Байдън е гласуване за Камала Харис“, каза тя.

По същия начин, по време на юнска спирка в Джорджия, ДеСантис предложи призрака на президентството на Харис като нещо по-лошо от втори мандат на Байдън.

„Бягаме, за да спечелим и да се справим, и това наистина е единствената причина да бягаме и се чувствам принуден да го направя, защото мисля, че ако ние, ако заглушим това и Байдън се включи отново – по дяволите, може да свършите с Камала като президент.“

В кметството през април в Ню Хемпшир бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи отиде дори по-далеч, свързвайки гласуването за Тръмп с това, че Харис става президент.

„И позволете ми да ви обещая, че той е номинираният през 2024 г. Джо Байдън ще бъде президент през 2025 г. на 83 години. Ако смятате, че постъпката му изглежда зле сега, изчакайте да стане на 83, 84, 85 и 86. И между другото, в случай че не стане. Получавате Камала Харис. Гласуването за Доналд Тръмп е гласуване за Камала Харис“, каза Кристи. „Защото според масите е по-вероятно Джо Байдън да не успее. Така че, ако сте добре с Камала Харис, това е добре. Това е вашето решение. Ти избираш."

Перспективата Харис да стане президент наистина е основната причина републиканците да правят тези атаки, каза Майк Дюхайм, топ републикански стратег, съветващ президентската кампания на Christie.

„Повечето вицепрезиденти не са популярни сред другата страна. Дик Чейни не беше популярен сред демократите. Ал Гор не беше популярен сред републиканците. Така че не е нещо ново, че тя е непопулярна сред противниковата страна“, каза Дюхайм. „Новото е, че хората смятат, че има по-легитимен шанс тя действително да се издигне до президентския пост, отколкото предишни вицепрезиденти и всеки, когото си спомням.“

Атаките също идват, тъй като и президентът, и вицепрезидентът имат ниски нива на одобрение. Проучване на SSRS/CNN от юли установи, че одобрението на Харис е под водата, като 57% не я одобряват, докато 42% я одобряват. Същото проучване установи, че собствените числа на одобрението на Байдън са почти на същото място – 55% неодобрени и 44% неодобрени.

„Има много малка политическа цена да я атакуваш – особено когато тя се опитва да повиши авторитета си“, каза републиканският стратег Алекс Конант.

Демократите отписват тези атаки като нещо, предназначено просто да разпали първичния електорат на републиканците.

„Това е основно отвращение от Републиканската партия повече от всичко друго“, каза социологът от Демократическата партия Корнел Белчър. „Това е политика 101: тя, поради това коя е и какво представлява, тя е страхотна жена/буги, на която да се подиграваш и това е, което искаш, когато водиш кампания. Да бъдеш против най-известния национален актуален символ на разнообразие и феминистка сила е безсмислено.”

Белият дом и кампанията на Байдън не коментираха.

Самата Харис е променила стратегията си, както се вижда от нейния двубой с ДеСантис тази седмица. Както CNN съобщи по-рано, Белият дом и кампанията се стремят да се възползват от изправянето на това, което те смятат за републикански екстремистки атаки срещу личните свободи и права.

„Няма да спрем да призоваваме и да се борим срещу така наречените екстремистки лидери, които се опитаха да попречат на децата ни да научат нашата истинска и пълна история“, каза тя по време на събитие във Флорида тази седмица.

Републиканските критици на Харис обичат да казват, че тя е сбъркала една от най-големите задачи в политическото си портфолио: имиграцията и границата между САЩ и Мексико, важна тема за републиканските избиратели. Те също така отбелязват, че тя е склонна към непредизвикани грешки, като например когато отиде в Западна Вирджиния, за да популяризира предложенията на администрацията на Байдън за стимулиране на Covid-19, но не уведоми сенатора от Западна Вирджиния Джо Манчин предварително, или когато се изказа погрешно и каза, Съединените щати трябваше да „намалят населението“, за да се борят с изменението на климата.

„Кандидатите на Републиканската партия, които имат силно и ефективно послание, ще използват Харис като новинарска кука, за да атакуват Байдън, защото тя направи заглавия, казвайки луди неща като „границата е защитена“,“ Гейл Гичо, републикански стратег, който е бил тогавашен губернатор. Директорът по комуникациите на президента на Мит Ромни за 2012 г., каза в имейл. „…Използване на номер 2 на билета като начин за отделяне на чипове в горната част на билета. Републиканците гледат на нея като на човек, който може да омаловажава послание и да създава вирусни изявления – не по-различно от това, което Дан Куейл и Сара Пейлин бяха за демократите.“

Все пак има един ключов републиканец, който не е отделил много време да критикува Харис. Бившият президент Доналд Тръмп, фаворитът на първичните избори, се фокусира повече върху ДеСантис и Байдън по време на кампанията.

Но това беше през първичния сезон.

Ако Тръмп отново получи номинацията на Републиканската партия, той вероятно ще раздели част от критиките си между Байдън, републиканските му критици и Харис.

„Мисля, че това ще бъде контраст, който който и да е номинираният ще направи“, каза Дюхайм.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР