Надбавките за отглеждане на дете, отпускани от социалното министерство, се

...
Надбавките за отглеждане на дете, отпускани от социалното министерство, се
Коментари Харесай

Вдигат детските надбавки от догодина

Надбавките за развъждане на дете, отпускани от общественото министерство, се подвигат. За едно дете сумата ще нарасне с 3 лева, а за две и три - с по 5 лева Това заяви министър Бисер Петков в студиото на Българска национална телевизия.

В същото време се трансформира и доходният аршин, по който фамилиите влизаха в програмата за подкрепяне. До в този момент помощи се отпускаха на фамилии, чиито приход не надвишава 400 лева за член от фамилията. През 2018 година право да детски надбавки ще имат и фамилии с приход, по-близък до междинната работна заплата - сред 400 и 500 лева Така от парите ще се възползват 20 000 фамилии в допълнение, сподели Петков. 

Целта на смяната е да не отпадат от програмата фамилии, които ще бъдат наранени от повишението на минималната работна заплата. 

Ако приходът на член от фамилията е до 400 лв., родителите ще получават 100% от размера на помощта, която се подвига надлежно: 

от 37 лева на 40 лева за едно дете, за две деца - от 85 лева на 90 лева, за три - от 130 на 135 лева

Хората с по-висок месечен приход, които имат право на помощ от страната, ще получават 80 % от тези суми. 

Ще се промени и доходинят аршин и за останалите фамилни помощи. 

" Това, което предлага министерството за Бюджет 2018 година, е един нов метод, който ще разреши по-ефективно потребление на средствата, които страната отделя за подкрепяне на фамилиите - над 600 млн. лева - повече от половината от бюджета на министерството, сподели Петков, в този момент право на помощи имат фамилии, чиито приход за член от фамилията възлиза на сума до 400 лева Ние предлагаме той да се усили до 450 лева, за де не се допусне отпадане на ползватели на помощта поради упования растеж на минималната работна заплата ".

64 млн. лв. ще бъдат обезпечени за от бюджета за 2018 година за персонални и обществени асистенти. 23 400 души с увреждания или такива на възраст над 65 години ще могат да се възползват от услугите на 16 000 обществени асистенти.

Гарантирания най-малък приход ще се усили пък с 10 лева. 

" Гарантирания най-малък приход е една основна големина в обществената система, тъй като с него е обвързван достъпа до обществени заплащания. Предложението, което министерството прави, е той да се усили от 65 лева на 75 лева Това нарастване ще има разнообразни проекции върху другите обществени заплащания - от това нарастване ще произтече нарастване на интеграционните добавки, които получават над 500 000 души с увреждания - за транспортни услуги, за обучение, за осведомителни и телекомуникационни услуги. От там ще се усилят и размерите на целевите помощи, които се заплащат по Закона за общественото подкрепяне, от това нарастване ще произтече и нарастване на еднократните и месечни помощи по Закона ", сподели Петков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР