Надали има друг животински вид по-символичен за африканската савана от

...
Надали има друг животински вид по-символичен за африканската савана от
Коментари Харесай

Защо лъвовете имат грива

Надали има различен скотски тип по-символичен за африканската савана от лъва, чиито мъжки екземпляри имат огромни, лъскави коси към врата си.
 Лъвовете Хуберт и Калиса, зоопаркът в Лос Анджелис и историята на двамата му жители
Лъвовете, които бяха неразделни и умряха дружно

Докато гибелта ги раздели

Основната функционалност на гривата е да впечатлява другите лъвове - както евентуални сътрудници, по този начин и евентуални противници. Мъжките лъвове (panthera leo) имат огромни глави и шии, а гривите преувеличават тези черти, считат откривателите.

Някои гриви са по-впечатляващи от други. от 2020 година открива, че по-гъстата четина наподобява е по-привлекателна за женските, а също по този начин се свързва с по-добро хранене и високи равнища на тестостерон. Освен това мъжките с по-дълго окосмяване наподобяват по-заплашителни за другите мъжки екземпляри.
 Снимка 628970

Но съществуването на огромна, рошава грива може да е обвързвано и с някои дефекти . Носенето на пълен " шал " към врата непрекъснато, под лъчите на яркото слънце не е изключително добър вид. В резултат на това мъжките представители се нагряват доста повече, а високите телесни температури могат да причинят проблеми при производството на сперматозоиди.

Размерът и формата на гривата се дефинират от точно от топлината. Това е повода някои популации лъвове да имат доста дребни, съвсем несъществуващи гриви. И назад - в региони като Серенгети или Северна Танзания, които се намират на хиляди метри над морското ниво и където температурите постоянно падат под 16 градуса, мъжките лъвове постоянно имат огромни, пухкави гриви.

В националния парк Цаво в пък, който е по-близо до морското ниво и е по-топъл, мъжките лъвове имат доста дребни гриви.
 Снимка 628969

Разлика се следи и при екземпляри, извадени от естествените им местообитания . Така да вземем за пример лъвовете в зоологическите градини в Северна Америка, където климатът е по-студен, са с по-дебели и по-гъсти гриви.

Любопитното е, че женските лъвове също могат да си отглеждат гриви, въпреки това да се случва рядко. През 2016 година откриватели оповестиха, че на пет лъвици, обитаващи делтата на река Окаванго в Ботсвана, са а пораснали гриви. Една от тях е развила и типично мъжко държание, като даже е привлечена от други женски.

През 2018 година зоопаркът в Оклахома разгласи, че на 18-годишна лъвица на име Бриджит мистериозно е поникнала грива. По-късно кръвните проучвания демонстрират, че незлокачествен израстък е предизвикал нараснали равнища на хормона андростендион , който може да докара до появяването на мъжки атрибути.
 Роди се първото лъвче от изкуствено оплождане
Роди се първото лъвче от изкуствено оплождане

Постижението е на учени от Университета в Претория

А през 2020 година на стара лъвица в зоопарка в Канзас стартира да пораства грива, откакто единственият мъжки представител почива. Повечето откриватели тогава обявиха, че това наподобява е " инцидентно събитие ", което не е обвързвано с конкуренция или еволюция , написа Live Science.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР