Над три години и половина след протест на Върховната административна

...
Над три години и половина след протест на Върховната административна
Коментари Харесай

Съдът обяви за незаконни отдавна недействащи цени на парното

Над три години и половина след митинг на Върховната административна прокуратура Върховният административен съд цените, на които топлофикациите продаваха от началото на април 2017 година топлинната и електрическата си сила. Причината за това решение е, че при одобряването на цените в действие от 7 април 2017 година Комисията за енергийно и водно контролиране е била заложила планирана цена на природния газ, която е била утвърдена по-късно и по този начин е нарушена процедурата.

От правосъдното решение обаче няма да произтече нищо. Не за първи път ценово решение на енергийния регулатор се анулира от съда, години откакто към този момент не е в действие, защото важи за избран интервал от време и той към този момент е изминал все още на произнасянето на съда и в действие е друго решение за цените – било за ток, парно, природен газ или вода. В такива случаи нормално КЕВР взема ново решение със задна дата, с цел да съблюдава наредбата на съда, само че то няма никакво юридическо и практическо значение.

От Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) споделиха, че сега изследват претекстовете за правосъдното решение за анулация на цените.

Най-вероятно ще има чисто официално решение, както до момента в такива случаи.

Отмененото в този момент ценово решение на КЕВР бе взето месец след парламентарните избори, енергийният регулатор на парното сред 18 и 37 на 100. То бе оспорено дни по-късно от Федерацията на потребителите в България и Гражданско придвижване ДНЕС, подкрепени от тогавашния народен обмудсман Мая Манолова и специалистите ѝ, които бяха наречени " пишман специалисти " от ръководителя на КЕВР Иван Иванов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР