Над страната днес преминава средиземноморският циклон Филип и ще донесе

...
Над страната днес преминава средиземноморският циклон Филип и ще донесе
Коментари Харесай

Опасни дъждове и силен вятър днес

Над страната през днешния ден минава средиземноморският циклон " Филип " и ще донесе облачно време и превалявания - обилни тук-там в Западна България и Родопската област.

В 7 области на страната е разгласен оранжев код за мощен дъжд – в София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Очакват се количества сред 35 и 65 л/кв. м, а в обособени региони и повече. В Кърджали ще духа и мощен вятър със скорост 14-19 м/сек и пориви до 22-24 м/сек.

Жълт код е в действие за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Пловдив.

На изток е разгласен жълт код за мощен вятър – в Бургас, Варна, Добрич, Ямбол, Сливен, Хасково.

В източната половина на страната ще е топло, с дневни температури над 15 градуса; там валежите ще са слаби и единствено на обособени места. В северозападните региони ще нахлуе леден въздух и оптималните температури ще са към 6-7 градуса, в София - 9. През нощта преваляванията ще продължат.

В планините ще бъде облачно. Ще има превалявания от дъжд, над 1800-2000 м - от сняг, в масивите от Западна България - обилни. В западните региони на Стара планина, където ще нахлуе леден въздух, преваляванията от сняг ще са над 1500 м. Ще духа плевел, по високите и открити елементи ураганен вятър от юг-югозапад, който денем в северозападните региони ще се ориентира от север-североизток и ще отслабне. Максималната температура на 1200 метра ще е към 8, на 2000 метра - към 3 градуса.

По Черноморието ще е най-вече облачно. Слаби валежи от дъжд ще има основно по Северното Черноморие. Ще духа мощен южен вятър. Максималните температури ще са 15 – 18 градуса. 

Продължителността на деня е 9 ч. и 17 мин.

Атмосферното налягане ще се покачва, само че ще остане по-ниско от междинното за месец декември.

През почивните дни времето ще се задържи облачно, с превалявания от дъжд. В събота обилни по количество ще са в югозападните региони и Родопите, както и в централната част от страната, а в неделя на обособени места в Южна България. Температурите ще са без значителен дневен ход, в по-голямата част от страната сред 4 и 9 градуса, а в Източна България, където ще продължи да духа сдържан южен вятър, ще остават относително високи - от 15 до 18 градуса.

В неделя късно денем от северозапад ще стартира да нахлува леден въздух и през нощта против понеделник дъждът в северозападните региони ще премине в сняг. В понеделник вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Температурите и в Източна България ще се намалят. Облачността ще се задържи забележителна, съвсем без превалявания. Във вторник и сряда ще остане прохладно и студено, с променлива постоянно забележителна облачност, единствено на обособени места ще превали слаб сняг. В четвъртък вятърът ще отслабне, ще има по-значителни разкъсвания и понижения на облачността, дневните температури ще се покачат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР