Над половината язовири са в частично неизправно състояние, сочи проверка,

...
Над половината язовири са в частично неизправно състояние, сочи проверка,
Коментари Харесай

Прокуратурата: 205 язовира са опасни, 80 – в предаварийно състояние

Над половината язовири са в отчасти неизправно положение, сочи инспекция, разпоредена от прокуратурата. А близо 80 уреди са в предаварийно положение. В същото време обаче към този момент няма осъдени за неизпълнени наставления. Това стана ясно от думите на заместник-главния прокурор Ася Петрова, представена от бТВ. Тя добави, че вместо да бъдат санкционирани, на нарушителите са издадени нови наставления. Само в 11 случая Държавната организация за метрология и механически контрол (ДАМТН) е направила опит да глоби извършители.

Опасните за популацията все още язовири са 205. Спрямо тях пък са издадени едвам 6 акта за нарушаване. Причината е, че всеобщо не се съблюдават предписанията от Агенцията, установила прокуратурата при инспекцията. Причината да няма осъдени е неприятното законодателство, а прокуратурата не е съгласна с това. Според Ася Петрова в Закона за водите има записани текстове, с които от организацията могат да постановат санкции.

" След като през март потърсихме помощ от Министерството на стопанската система за инспекция на ДАМТН, едвам в този момент получихме отчет от инспекцията ", сподели още Петрова. В него обаче министерството поддържа Агенцията в тезата, че не могат да бъдат налагани насилствени ограничения.

Според прокуратурата дейностите на ДАМТН били тежко укорими. Ремонти на бент. " Бели Искър " към момента не са почнали, въпреки да има установени от дълго време проблеми. Отговорността кой да ги прави се трансферира сред няколко организации. За това и прокуратурата преди няколко дни е сезирала страната и общината да подхващат незабавни ограничения.

Отделно стана ясно, че стартира процедура, която може да приключи с санкция за Министъра на районното развиване и благоустройството за това, че не са подхванати дейности по укрепването на язовира. Прокуратурата счита, че КЕВР бърка в преценката си, че концесионерът не би трябвало да влага в укрепването на язовира.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР