Над половината православни християни в България вярват в Бог, но

...
Над половината православни християни в България вярват в Бог, но
Коментари Харесай

Християни – езичници! Повече от половината българи вярват в Бог, но не мислят, че той съществува

Над половината православни християни в България имат вяра в Бог, само че не са напълно сигурни, че той съществува. Под 40% имат вяра в Рая и Ада.Това демонстрира отчетът „Православното християнство в 21-ви век“ на авторитетния проучвателен център „Пю“, обобщаващ национални представителни изследвания, преброявания и проучвания на самия център. Те обгръщат православните в Армения, Беларус, Босна, България, Грузия, Гърция, Естония, Казахстан, Латвия, Молдова, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна, Етиопия и Съединени американски щати.

53% от българите вярват в Бог, само че не са напълно сигурни в съществуването Му, до момента в който 26% са уверени, че такава висша мощ съществува. В това отношение православните българи са по-големи скептици от междинното за изследваните европейски страни, където 59% имат вяра с непоколебима убеденост, че Бог съществува. Най-силна поддръжка за това изказване е записана в Армения (79%) и Грузия (72%).

Над половината българи (55%) имат вяра в чудеса, 39% – в Рая и 32% – в Ада, което ги слага измежду най-скептичните нации в проучването. Повечето християни по света имат вяра и в трите, като процентът им е изключително висок в Етиопия. Православните от бившия СССР са малко по-склонни от тези в другите европейски страни да имат вяра в Рая и доста по-склонни да имат вяра в Ада.

За сметка на това болшинството изследвани православни имат вяра в съществуването на предназначение и на душа – измежду българите надлежно 72% и 65%.

Мнозина се придържат и към езически вярвания – уроките и магията. В съществуването на уроки имат вяра 61% от православните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики и едвам 35% от етиопските. В изследваните европейски страни – Гърция, България, Румъния, Сърбия и Босна, междинният % е 48%, като процентът е най-голям в Гърция (70%) и България (54%). В магия имат вяра 40% от българите, а в прераждането – 37%. Концепцията за прераждането не се радва на огромна известност като цяло, само че един на всеки петима изследвани има вяра в нея.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР