Над половината от българите едва покриват месечните си разходи, а

...
Над половината от българите едва покриват месечните си разходи, а
Коментари Харесай

58% от българите едва покриват месечните си разходи

Над половината от българите едвам покриват месечните си разноски, а една четвърт не съумяват да свържат двата края, разкрива огромно интернационално изследване на платформата за разплащания Paysafe. Изследването хвърля светлина върху финансовите привички и упования на потребителите в 14 страни, в това число България.

Проучването, извършено от " Сапио Рисърч " (Sapio Research) по поръчка на Paysafe, обгръща 14 500 респонденти на възраст над 18 години от разнообразни страни, измежду които Англия, Съединени американски щати, Канада, Мексико, Германия, Австрия, България, Италия и няколко южноамерикански страни. От България са интервюирани 1000 души.

Резултатите демонстрират, че 58 % от българските участници в изследването споделят, че приходите им са задоволителни единствено за покриване на месечните разноски. Още по-тревожен е фактът, че 25 % от интервюираните признават, че не съумяват да покрият месечните си потребности с настоящите си приходи. Тази наклонност е изключително изразена измежду представителите на потомство Z, където процентът доближава 29.

Въпреки финансовите провокации, българите резервират оптимизъм за бъдещето. Повечето интервюирани чакат нарастване на приходите си в средносрочен проект. 51 % плануват растеж от към 10 % през идващите 5 до 10 години. Младите генерации са изключително обнадеждени, като представителите на Z и Милениалите чакат нарастване надлежно с 19 % и 17 % в близко бъдеще.

Проучването разкрива и усложненията на българите да икономисват. 39 % съумяват да заделят по-малко от 6 % от месечните си приходи, а 15 % въобще не могат да икономисват. Тази наклонност се изяснява с възходящите разноски за живот - 68 % от интервюираните регистрират по-високи разноски за хранителни артикули, 55 % за комунални услуги, а 51 % за съществени артикули.

Въпреки финансовите компликации, 56 % от българските респонденти показват убеденост в своето финансово бъдеще. Този оптимизъм е изключително мощен измежду младите, като 78 % от представителите на потомство Z гледат положително на финансовите си вероятности.

Проучването демонстрира и забавни трендове в потребителското държание и желанията за заплащане. 44 % от българите са трансформирали навиците си за харчене през последната година. Наблюдава се засилен интерес към разнородни способи на заплащане, в това число дебитни карти, банкови преводи, цифрови портфейли и пари в брой.

Сигурността при онлайн заплащанията остава основен фактор за българските консуматори. 51 % показват, че отбраната на заплащанията е определяща при избора им на онлайн магазин. Две трети от интервюираните се усещат по-уверени, когато купуват от бизнеси, които са въвели ограничения за отбрана на финансовите данни.

Дебитните карти се утвърждават като най-предпочитан способ за заплащане измежду българите, като 74 % ги употребяват тази година. Кредитните карти (38 процента) и цифровите портфейли (27 процента) също усилват известността си. Интересен е фактът, че 59 % от българските консуматори са правили онлайн покупки през обществени медии, а 35 % употребяват смарт часовници или други портативни устройства за заплащане във физически обекти.

Боб Легтърс от Paysafe разяснява: " Потребителите от ден на ден съпоставят извършването на покупки си на разнообразни места - освен, с цел да открият най-хубавата договорка, само че и най-хубавия метод на заплащане, който им дава избор, сигурност и експедитивност, и ги кара да се връщат още веднъж и още веднъж. Доколкото финансовото положение и целите на потребителите непрекъснато се трансформират, търговците се нуждаят от доверени сътрудници за заплащанията, които оферират новаторски варианти за заплащане и притеглят необятна група консуматори, без значение от тяхната възраст ".

Това изследване дава скъпа информация за финансовото положение и настройки на българските консуматори, както и за изменящите се трендове в методите на заплащане и онлайн извършването на покупки.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР