Над половината организации са увеличили бюджета си за наемане на

...
Над половината организации са увеличили бюджета си за наемане на
Коментари Харесай


Над половината организации са увеличили б


Над половината организации са нараснали бюджета си за наемане на разработчици
(снимка: CC0 Public Domain)

2022 е предизвикателна година, що се касае до наемането на механически гении – в това са уверени болшинството от експертите по наемане на фрагменти в софтуерния бранш. Търсенето на софтуерни разработчици нараства. Войната за привличането им се ожесточава от ден на ден.

Анкета измежду 14 000 разработчици и наемащи компании в платформата CodinGame и фасилитатора на механически изявленията CoderPad откри, че съвсем половината от работодателите имат компликации да намерят подобаващи претенденти, които да заемат механически позиции във компаниите.

В резултат на това мениджърите по наемане са уверени, че набирането на квалифицирани разработчици ще съставлява най-голямото им предизвикателство през 2022 година Това не е новост; до сходен извод стигат и други разбори, отбелязва.

53% от организациите показват, че са нараснали бюджета си за наемане на разработчици. Но това не облекчава картината изключително. Засиленото търсене на гении прави обстановката сложна, защото дигитализацията обгръща от ден на ден бизнеси и промишлености.

Работодателите намират за изключително мъчно да „ засрещнат ” претендентите със профилираните си бизнес-нужди. Тази година най-търсени са уменията, свързани с уеб-разработване, и AI/машинно самообразование, сочи изследването. Очаква се все по-голяма компликация да се окаже набирането на фул-стак инженери и бек-енд инженери.
още по темата
Въпреки, че това са постоянно срещани функции в софтуерната промишленост, набиращите личен състав експерти споделят, че този тип експерти „ са нужни в толкоз огромен брой, че за [фирмите] ще е мъчно да намерят задоволително хора, с цел да покрият търсенето ”.

Що се отнася до езиците за програмиране, JavaScript, Java и Python са първите три езика, които експертите по асортимент на личен състав ще търсят през 2022 година Търсенето доста надвишава предлагането във връзка с някои нишови езици за програмиране като Clojure и Scala.

Има дефицит на разработчици, които владеят тези езици, показва Фредерик Демулин, съосновател и основен изпълнителен шеф на CodinGame. „ Тези езици не се преподават в учебно заведение или в университета и доста разработчици не са наясно, че има търсене за тези езици ”.

По неговите думи, към Clojure и Scala имат интерес техническите шефове, които желаят да опитат нещо друго, тъй като имат вяра във функционалните езици. „ Съществува разбирането, че функционалните езици имат по-малко „ странични резултати ” от другите, тъй че са по-лесни за тестване с по-малко регресия ”, споделя Демулин.

Голямо търсене се следи и за разработчици на Go и Swift. Езикът Go се употребява все по-често в DevOps, до момента в който Swift е езикът за програмиране, който е желан за основаване на приложения за Apple iOS устройства.

„ DevOps експертите са доста търсени от началото на пандемията. Много принадлежности за DevOps са написани на Go, само че заради дефицит на DevOps специалисти липсват и разработчици с опит в Go ”, разяснява обстановката Демулин.

Нарасналата потребност от софтуерни умения е резултат от това, че фирмите се насочват към облачни системи и търсят метод да пускат нови цифрови системи в услуга на клиентите и сътрудниците си. Но това дава много по-голяма мощ на софтуеристите и ИТ експертите, които осъзнават какъв брой висока е цената им.

Конкуренцията за придобиване на нужните софтуерни умения е яростна. са наясно с увеличените бюджети. Всичко това им дава съображение да изискват още по-високи заплати.

Като избавителна сламка в тази обстановка някои работодатели виждат опцията да се извърнат към експерти, работещи на свободна процедура, и договорни реализатори. 42% от наемащите споделят, че са нараснали зависимостта си от „ контингентни ” служащи по време на пандемията.

От своя страна и самите разработчици възприемат добре този метод на работа. В резултат на пандемията се радват на „ повече благоприятни условия за избор поради световното разбиране на отдалечения метод на работа ”.

Повечето се надяват наклонността да се резервира и след пандемията: 70% от интервюираните разработчици показват, че желаят да работят отдалечено, като 33% избират да работят от разстояние на цялостен работен ден, а 37% желаят да разпределят гъвкаво времето си сред фамилията и офисните отговорности.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР