Над половината нови автомобили, продавани в Европа в момента, са

...
Над половината нови автомобили, продавани в Европа в момента, са
Коментари Харесай

Половината нови коли вече са по-широки от паркоместата

Над половината нови коли, продавани в Европа сега, са по-големи от общоприетите места за паркиране, демонстрира изследване на неправителствената организация Transport and Environment. Заради SUV-манията и все по-богатото съоръжение на новите модели, те порастват приблизително с по 0.5 сантиметра на широчина всяка година. През 2023 междинната им широчина е била 180.3 см, като стандартът за паркомясто е 180 см. Но има и коли, които надалеч я надвишават. Американският пикап Ram, който се продава на доста европейски пазари, е необятен 208.5 см, BMW X5 e 200.4 см, а Range Rover Sport - 199 см.

Набъбващите размери не са проблем единствено при паркиране, несъмнено. Повечето пътища, изключително в градска среда, са планувани за транспортни средства с широчина под 180 см, тъй че те да могат да се разминават умерено и да остава място за останалите участници в придвижването - примерно велосипедисти.

Експертите предизвестяват, че без регулаторна интервенция от страна на властите ЕС тази наклонност може да продължи, което води до все по-претъпкани пътища и рискови условия за пешеходци и колоездачи. Понастоящем оптималната позволена широчина за всички транспортни средства в ЕС е 255 см. Този закон е признат в средата на 90-те, с цел да се ограничи размерът на рейсовете и камионите. Днес той работи като малка врата за производителите на коли за произвеждане на SUV и пикапи. Авторът на проучването - Джеймс Никс, е безапелационен, че все още това може и не наподобява като огромен проблем, само че в случай че не се вкарат регулаторни промени, SUV и пикапите постепенно ще настигнат камионите и рейсовете на широчина.

Проучването от T&E включва диаграма, илюстрираща въздействието на огромните SUV върху типична улица в съпоставяне със „ междинен “ автомобил. Както може да се види, множеството огромни SUV, които сега са в продажба, са необятни над 2000 мм. По този индикатор те към момента изостават от типични американски пълноразмерен пик, само че не са съвместими с доста пътища в европейски градове като Париж, Лондон и Берлин.

Колко са необятни най-големите SUV на пазара в ЕС:
Ram 1500 - 2085 мм
BMW x5/x6 - 2004 мм
BMW X7 - 2000 мм
BMW XM - 2004 мм
Mercedes-Benz GLS - 2030 мм
Audi Q8 - 1995 мм
Porsche Cayenne - 1995 мм
VW Touareg - 1984 мм
Land Rover Defender - 2 008 мм
Range Rover/Range Rover Sport - 2047 мм
Volvo EX90 - 2039 мм
Kia EV9 - 1980 мм

Цитираното проучване допуска, че законодателите би трябвало да прегледат оптималния размер на пътническите транспортни средства и LCV, с цел да защитят публичното пространство от „ по-нататъшно посегателство “, написа Automedia. Размерът на транспортното средство - по-специално височината, също е от решаващо значение за сигурността на пътя. Последните изследвания демонстрират, че увеличените размери на SUV коли са довели и до 30% повече смъртни случаи на пешеходци или колоездачи на пътя.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР