Над половината българи нямат доверие към работата на президента Румен

...
Над половината българи нямат доверие към работата на президента Румен
Коментари Харесай

Тренд: Преднината на ГЕРБ се увеличава. Всеки втори не одобрява президента Радев

Над половината българи нямат доверие към работата на президента Румен Радев. Такава картина демонстрира ново социологическо изследване на *, осъществено в интервала 2-8 септември 2023 година

Отрицателната оценка за неговата работа остава висока - 52%, като Радев въпреки всичко съумява да притегли 36% от благосклонностите на хората. Нагласите са близки с тези от сходно изследване през юли, макар че от този момент насам и съвсем не пропуща опция да ги подлага на критика по редица тематики, в това число предлаганите промени в Конституцията, проблема с освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров и други.

Междувременно Народното събрание резервира обичайно ниски равнища на позитивна оценка - 14%, като 22% показват позитивна оценка към работата на държавното управление на Николай Денков. Неодобрението обаче се покачва в трето следващо проучване, показват от " Тренд ", като през септември то стига до 68%.

Най-голям дял на поддръжка, държавното управление среща измежду последователите на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ), като над три четвърти от тях поддържат кабинета. Симпатизантите на ГЕРБ не престават да са разграничени по този въпрос в две почти равни групи.

Привържениците на концепцията за нови парламентарни избори се повишават с 6% по отношение на данните от юли. Но близо половината от интервюираните българи (47%) показват, че такива не са нужни.

Дори и да се проведат такива, изследването не демонстрира особена динамичност в електоралната картината. ГЕРБ още веднъж е първа политическа мощ с 24,9% поддръжка, като усилва преднината си пред ПП-ДБ. Това обаче не се дължи на по-висока поддръжка за партията на Бойко Борисов, а на понижен подобен за новото обединяване. При избори през днешния ден за ПП-ДБ биха дали своят вот 18,3%.

 В класацията за поддръжка на политическите партии няма особени разбърквания. " Възраждане " е трета с 16,1%, следвана от Движение за права и свободи (13,4%) и Българска социалистическа партия (8,7%). " ИТН " също влиза в Народното събрание с 4,2% поддръжка. Под чертата за влизане в Народното събрание остават " Левицата " и " Български напредък ".

*Изследването на " Тренд " е извършено сред 2 и 8 септември 2023 година. Проведени са 1002 ефикасни изявленията с респонденти на възраст 18+ години, по метода на директно полустандартизирано изявление „ лице в лице “. То е направено по поръчка на " 24 часа ".

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР