Над половин милион служители по сигурността и охранители са мобилизирани

...
Над половин милион служители по сигурността и охранители са мобилизирани
Коментари Харесай

Над половин милион служители по сигурността охраняват изборния ден в Турция

Над половин милион чиновници по сигурността и охранители са мобилизирани през днешния ден на територията на цяла Турция за защитата на изборите за локални органи на властта. Освен тях в подготвеност са сложени и 5 хиляди бойци от армията и жандармерията.

В областите, които се смятат рискови, урните, бюлетините и протоколите ще бъдат пренасяни с хеликоптери до местата, избрани за броене.

До 18 часа са анулирани всевъзможни обществени увеселения, в това число и сватби. До 24 часа е неразрешена продажбата на алкохол.

Утре, понеделник, учебните заведения са разпуснати във почивка, съобщи Българска телеграфна агенция.

Над 57 млн. турски гласоподаватели гласоподават през днешния ден за локални органи на властта - ръководители на общини, общински препоръки и кметове за идващите пет години.

Изборите започнаха в точния момент - в 8 часа локално време бяха отворени изборните секции и ще приключат работа в 17 часа. В източните области изборите започнаха 1 час по-рано и ще приключат изборния ден също час по-рано.

Засега изборите протичат обикновено, не се оповестява за произшествия.

Кандидатът за кмет на Истанбул Бинали Йълдъръм към този момент гласоподава в изборна секция в Тузла, истанбулска община с към 45 хиляди гласоподаватели.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган ще гласоподава в изборна секция в Истанбул в региона на Късъклъ, където живее.

Днешният избор се преценя като съдбоносен тест за известността на президента Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), които от 2002 година насам печелят всички избори. ПСР взе участие в изборите в коалиция с националистическата Партия на националистическото деяние на Девлет Бахчели, наречена Републиканска коалиция. Опозиционните сили Народнорепубликанска партия на Кемал Кълъчдароглу, " Добра партия " на Мерал Акшенер и Партията на щастието на Темел Карамоллаоглу се явяват с общи претенденти в границите на така наречен Национален алианс.

Напрегната се обрисува да бъде борбата за основните градове на Турция, преди всичко 15-милионният Истанбул, Анкара, Бурса, Измир, югоизточният Диарбекир. В популации плътно с кюрди регион на Диарбекир прокюрдската Демократична партия на народите издигна свои претенденти, само че не стори същото и в огромните западни градове, с цел да избегне прахосване на гласове и да даде опция на опозицията да се показа по-добре.

За пръв път на тези избори ще гласоподават и над 53 хиляди сирийци, които са получили турско жители. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР