Над половин милион данъчни декларации от граждани са били подадени

...
Над половин милион данъчни декларации от граждани са били подадени
Коментари Харесай

Над половин милион данъчни декларации подадени в последния момент

Над половин милион данъчни заявления от жители са били подадени към края на работния ден през днешния ден, 30 април, когато изтича последният период за обявление на приходите, сочат данните на Национална агенция за приходите. Електронната система за обявление ще продължи да действа до среднощ, допълват от приходното ведомство.

Повече от половината данъчни заявления за приходите на физическите лица са подадени по интернет с личен идентификационен код (ПИК) на Национална агенция за приходите или електронен автограф, като 2019 е първата година, в която електронните формуляри са повече от хартиените. От началото на годината досега посредством електронната система за заплащане (т.нар. виртуален POS) и посредством физическите POS терминали в офисите на Национална агенция за приходите са платени над 70 млн. лева без такси.

Тази година за финален път Национална агенция за приходите ще приема хартиени заявления, които са попълнени на ръка и са подадени в офисите на организацията или са пратени по пощата. Онези, които са избрали пращане по пощата, би трябвало да знаят, че Национална агенция за приходите приема заявления с клеймо от станцията на изпращането най-късно от 30 април 2019 година

Догодина подаването на данъчни заявления ще бъде допустимо единствено по електронен път. В момента, с дипломиран електронен автограф или с личен идентификационен код към този момент се подават към половината от данъчните заявления. В същото време през 2020 година декларирането на приходите ще бъде доста по-лесно за хората, които имат ПИК или електронен автограф. Тогава всички приходи от трудов контракт, както и хонорарите и възнагражденията по цивилен контракти, ще бъдат авансово попълнени от Национална агенция за приходите в данъчните заявления на жителите и те ще имат опция да ги прегледат, поправят и добавят при потребност, разясняват още от Национална агенция за приходите.  

Новост тази година е, че физическите лица могат да ревизират посредством своя личен идентификационен код на уеб страницата на организацията какви пари са заявили, че са им платили юридически лица, регистрирани в България. Друга оригиналност е, че при попълване на данъчната декларация закръглянето би трябвало да се прави до лев, като по този начин данъкът за довнасяне или сумата, която сме надвнесли, няма да приключват на стотинки.

Днес е и крайният период за заплащане на налога . Когато данъчната декларация демонстрира, че жителят има сума за довнасяне, това може да се направи по електронен път, като крайният период е 24 ч на 30 април.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР