Над плана на германското правителство да замени руския газ с

...
Над плана на германското правителство да замени руския газ с
Коментари Харесай

Германия вероятно ще бъде изправена пред "гигантска" зимна криза: Bild

Над проекта на немското държавно управление да размени съветския газ с полутечен природен газ (LNG), в случай че Москва спре доставките, виси голяма въпросителна, заяви Bild. Според вестника тази зима страната може да бъде изправена пред " гигантска газова рецесия ".

В публикацията си от сряда немският вестник цитира министъра на стопанската система на Бранденбург Йорг Щайнбах , съгласно който е " съвсем несъмнено ", ч е Русия няма да възобнови доставките на газ по газопровода " Северен поток 1 " след привършване на ремонтните действия. В отчета се отбелязва, че немското министерство на стопанската система е признало, че " обстановката е сериозна ", като чиновниците са добавили, че " не могат да спекулират с това какво ще реши Русия след това ".

Според Bild губернаторът на Бавария Маркус Зодер към този момент приказва за " цялостно систематизиране на газа ".

В очакване на сходен незабавен сюжет министърът на стопанската система на страната Роберт Хабек авансово е създал проект, съгласно който съветският газ би трябвало да бъде сменен, най-малко отчасти, с полутечен природен газ, доставян с кораби.

Въпреки това, съгласно Bild, който се базира на няколко специалисти, е допустимо просто да няма задоволително танкери, които да задоволят потребностите на Германия от газ.

Мартин Крогер от Асоциацията на корабособствениците съобщи пред публицисти, че " в немския търговски флот няма газови танкери, които да могат да транспортират полутечен природен газ на дълги дистанции " Крогер изяснява още, че " в международен мащаб има разполагаем общо съвсем 500 танкера за полутечен природен газ, макар че търсенето е огромно и в други райони ".

Тези опасения се споделят от откривателя Андреас Фишер от Института за стопански проучвания в Кьолн, който, представен от Bild, споделя, че " на международния пазар би трябвало да има количества течен газ и за това са нужни подобаващи танкери " Такива плавателни съдове обаче " в по-голямата си част към този момент са обвързани с дълготрайни контракти ", уточни Фишер, като добави, че " единствено един от трите планувани терминала за [втечнен естествен газ] " в Германия е получил зелена светлина до момента.

Министерството на стопанската система на страната също призна, че не разполага с ясно число за това какъв брой танкера за полутечен природен газ може да употребява Берлин, с цел да достави газ в страната.

Християндемократическата съпротива се нахвърли върху проекта на Хабек, потвърждавайки, че той към този момент се е провалил. За да се смекчи възможният дефицит, консерваторите приканват за бързо запълване на газовите резервоари, както и за наново стартиране на въглищни електроцентрали.

Наред с това партията ХСС се застъпва за въвеждане на таван на цените за семействата, като предизвестява, че " доста хора в Германия няма да могат да заплащат възходящите цени на газа през идващите месеци ", в случай че не бъде наложено ограничаване.

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР