Над хиляда украински военни, стотици от които ранени, се намират

...
Над хиляда украински военни, стотици от които ранени, се намират
Коментари Харесай

Над хиляда украински военни, включително стотици ранени, се намират все още в Азовстал

Над хиляда украински военни, стотици от които ранени, се намират към момента в обсадения от съветските войски стоманодобивен цех " Азовстал " в украинския град Мариупол, съгласно украинската вицепремиерка Ирина Верешчук, представена от Франс прес.

След евакуацията на всички цивилни през предходната седмица, осъществена благодарение на Организация на обединените нации, в подземните галерии на металургичния комплекс остават над хиляда военни. Стотици от тях са ранени, някои от тях - тежко и имат потребност от незабавна евакуация, добави тя. " Ситуацията се утежнява всеки ден " в " Азовстал ", акцентира вицепремиерката.

Верешчук опроверга информацията на двама районни представители, съгласно която в завода към момента има цивилни. " Това не е правилно ", акцентира тя, като уточни, че ръководителят на батальона " Азов ", укрепил се в подземния комплекс, е декларирал, че " в " Азовстал " не е останал нито един граждански, нито една жена, дете или възрастен човек ".

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко отхвърли да съобщи, че е " 100% сигурен ", че всички цивилни са били евакуирани. Той акцентира, че това не предстои на инспекция, до момента в който не бъде реализирано трайно преустановяване на огъня. " Ситуацията беше и остава доста сложна ", добави той на конференция, като заяви, че след края на евакуацията в Азовстал още веднъж се водят тежки боеве.

Украинските управляващи работят по опцията за евакуация на ранените бойци, медицинския личен състав и военните свещеници от комплекса, като се надява да получи помощта на интернационалните организации и Турция, съобщи още Верешчук. " Медицинският личен състав желае да се изтегля с ранените, тъй като би трябвало да ги съпровожда " при положение на отварянето на филантропичен кулоар, добави вицепремиерката. Според нея сходна интервенция може да продължи най-малко седмица.

Турция " в действителност има предпочитание да помогне ", и Анкара работи в тясно съдействие с Киев, съобщи Верешчук. Бойците от " Азовстал " желаеха нееднократно помощта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Според вицепремиерката евакуацията може да се организира с турски транспортен съд, разполагащ с военна болница.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР