Над хиляда технологични експерти, сред които и милиардерът Илън Мъск,

...
Над хиляда технологични експерти, сред които и милиардерът Илън Мъск,
Коментари Харесай

Мъск и технологични експерти искат пауза в развитието на AI

Над хиляда софтуерни специалисти, измежду които и милиардерът Илън Мъск, подписаха общо писмо, което приканва за пауза в развиването на по-мощни от Chat GPT-4 системи, които работят с изкуствен интелект (AI). Според тях сходни стратегии може да съставляват риск за обществото и е необходим по-голям регулативен надзор.Писмото е изпратено от нестопанската организация Future of Life Institute, която е финансирана основно точно от създателя на Tesla. Писмото идва единствено две седмици откакто OpenAI разгласи GPT-4, още по-мощна версия на технологията, която е в основата на известния AI chatbot инструмент, ChatGPT. В ранните проби и демонстрацията на компанията беше показано, че технологията сформира правосъдни каузи, поставя стандартизирани изпити и основава работещ уеб страница от ръчно нарисувана схема.

Над хиляда софтуерни специалисти, измежду които и милиардерът Илън Мъск, подписаха общо писмо, което приканва за пауза в развиването на по-мощни от Chat GPT-4 системи, които работят с изкуствен интелект (AI). Според тях сходни стратегии може да съставляват риск за обществото и е необходим по-голям регулативен надзор.

Писмото е изпратено от нестопанската организация Future of Life Institute, която е финансирана основно точно от създателя на Tesla. Писмото идва единствено две седмици откакто OpenAI разгласи GPT-4, още по-мощна версия на технологията, която е в основата на известния AI chatbot инструмент, ChatGPT. В ранните проби и демонстрацията на компанията беше показано, че технологията сформира правосъдни каузи, поставя стандартизирани изпити и основава работещ уеб страница от ръчно нарисувана схема.
Според над 1000 софтуерни специалисти е необходим по-голям регулативен надзор. Реклама
В писмото се споделя, че паузата би трябвало да се ползва за AI системи, " по-мощни от GPT-4 ". В него се отбебязва също, че самостоятелните специалисти би трябвало да разработят взаимно и да внедрят набор от споделени протоколи за AI принадлежности, които са безвредни " оттатък рационално подозрение ". " Мощните AI системи би трябвало да бъдат създадени единствено откакто сме уверени, че техните резултати ще бъдат позитивни и техните опасности ще бъдат управляеми ", декларират софтуерните водачи.
Големите софтуерни компании не поддържат
Сам Алтман, основен изпълнителен шеф на OpenAI, не е измежду подписалите писмото. Сундар Пичай и Сатя Надела, изпълнителни шефове надлежно на Alphabet и Microsoft, също не са го подкрепили - това е предстоящо, тъй като и двете компании развиват AI.В листата са експерти от разрастващата се промишленост с изкуствен интелект, в това число от екипа зад невронната мрежа на Alphabet - DeepMInd, и считаният за един от " кръстниците " на изкуствения разсъдък Йошуа Бенгио от Монреалския университет, и Стюарт Ръсел, пионер в проучванията в тази област.

Притесненията идват, тъй като ChatGPT притегля вниманието на американските законодатели с въпроси по отношение на въздействието му върху националната сигурност и образованието. Европол предизвести при започване на седмицата за евентуална корист със системата при опити за фишинг, дезинформация и киберпрестъпления.

" Голяма част от властта за създаване на тези системи е непрекъснато в ръцете на малко компании, които имат ресурсите да го създадат ", сподели Суреш Венкатасубраманиан, професор в университета Браун и някогашен помощник-директор в Службата за просвета и технологии на Белия дом. " Такива са тези модели, мъчно се построяват и мъчно се демократизират ", прибавя той пред Reuters.
Реклама Поляризация
След появяването си в края на ноември ChatGPT поляризира света, в това число научната общественост и бизнеса. Възможностите на езиковия модел за генерирането на наличие подтиква съперниците да ускорят работата по сходни и други артикули. OpenAI разгласи неотдавна, че работи с редица компании, които пробват да вградят услугите си в ChatGPT, с цел да могат консуматори да поръчват храна или резервират полети.

Според някои специалисти взривът на изкуствения разсъдък може да преобрази стопанската система и обществото със разтърсвания, които ще заличат милиони работни места. Има обаче и рецензии към създателите на писмото, които към този момент бяха упрекнати, че мощно преувеличават рисковете и вместо това са нужни по-строги условия за бистрота.
Свързани публикации Тих финтех взрив 1 април 2023, 09:57 Развитието на AI може да засегне 300 млн. работни места в огромните стопански системи 29 март 2023, 10:45 Рано е за апокалипсис за работните места поради AI 19 март 2023, 13:17 В ерата на Сундар Пичай ли ще завърши 20-годишната доминация на Гугъл при търсачките 24 февруари 2023, 06:47 Сам Олтман – моторът зад OpenAI и чатбота ChatGPT 1 февруари 2023, 10:37
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР