Над една четвърт от гласувалите, или над 670 000 души,

...
Над една четвърт от гласувалите, или над 670 000 души,
Коментари Харесай

Тройно повече гласували не са открили кого да подкрепят на тези избори

Над една четвърт от гласувалите, или над 670 000 души, са решили за кого да гласоподават в последния ден или последните дни на акцията. Това демонстрира последното изследване на " Галъп интернешънъл ".

За съпоставяне, през юли делът на решилите в последните дни или ден е по-малък - 18%.

Въпросът за срещани проблеми с машинното гласоподаване се задава за повторно след юли и данните демонстрират, че съвсем единомислещо се споделя, че не е имало проблем в личното гласоподаване или в гласуването на други хора в секцията - надлежно 95% през юли и 94% в този момент.

От " Галъп " показват, че този път има съвсем тройно повече дали своят вот с " Не поддържам никого " спрямо последните избори.

Според социологическата организация този факт заслужава отбелязване на фона на дългогодишния спад на безспорните гласове в тази категория.

Гласувалите по този метод са най-много младежи, респ. дали своят вот преди за нови планове, измежду които изпъква " Продължаваме промяната ", или негласували и нямащи право да гласоподават предишния път поради ненавършена възраст.

Отбелязва се, че делът на " Не поддържам никого " демонстрира, че в тези избори фактически значително гласоподаватели не са намерили необикновен смисъл, или най-малко не са намерили - за разлика от вълните на избор през 2021 година - огромен нов политически план.
 Лява ли е вълната на Обновена
Лява ли е вълната на " Български напредък "?

Макар и самият Стефан Янев да не дефинира партията си като лява, а консервативна

Относно динамичността на партийните поддържа от " Галъп " означават, че много от хората на новия план " Български напредък " идват от предходния нов план - Политическа партия. Става дума за над 40 000 гласа - от общо към 115 000 подадени за " Български напредък ". Останалите гласове за партията идват от разнообразни места, като към 10 000 са от Българска социалистическа партия.

" Възраждане " пък получава близо половината от своите 250 000 гласа на актуалните избори от своите гласове от предните избори. Останалите гласове идват основно от Политическа партия (вероятно към 40 000).

По отношение на обстановката с " Продължаваме промяната " социологическата организация показва, че през вчерашния ден са излезли към 590 000 души, които декларират, че и през ноември 2021 година са дали своят вот за партията.

Това значи, че към 80 000 гласоподаватели на Политическа партия от предишните избори не са излезли в този момент - доколкото на 14 ноември гласувалите за Политическа партия бяха над 670 000. Около 350 000 са излезли и повторили вота си за Политическа партия, а останалите гласове за партията идват от всевъзможни направления, на мястото на отиващи във всички направления предходни гласоподаватели на Политическа партия - като най-видими са към БВ, " Възраждане " и Демократична България. Има и над 30 000 минали от Политическа партия към ГЕРБ.
 Средната възраст връща ГЕРБ на власт, младите избират Политическа партия
Средната възраст връща ГЕРБ на власт, младите избират Политическа партия

Това сочат данни на " Тренд " за разпределението на електората им по възраст

При ГЕРБ делът на повтаряне на вота може да се пресметна на към 530 000 гласа от общо над 630 000 получени от ГЕРБ. Това е разликата сред " твърдия " електорат на ГЕРБ и още не толкоз завършената електорална физиономия на Политическа партия, регистрират от " Галъп ".

Демократична България пък съумяват да си върнат част от гласовете за Политическа партия. Директният трансфер сред Политическа партия и Демократична България е над 30 000 гласа.

Гласувалите на втория тур на изборите за президент за Румен Радев, които и в този момент са излезли да гласоподават, закономерно в този момент са избрали в 23% от случаите Политическа партия, а в към 10% - ГЕРБ. Останалите се разпределят сред други обединения. Сред гласувалите за Герджиков, в 66% от случаите в този момент е определен ГЕРБ.
 Къде се разпръснаха беквокалите на Слави Трифонов
Къде се разпръснаха беквокалите на Слави Трифонов

14% от някогашните поддръжници на Има Такъв Народ този път са предпочели Политическа партия, 11% - " Възраждане "

" Галъп " регистрира, че съгласно демографията на вота този път младежи не са излезли да гласоподават в степента, в която са дали своят вот на предходните избори - на 4 април 2021 година (18,2% от общия избор тогава е в групата 18-30 г.), през юли - 15,6%, през ноември - 15,4%, до момента в който в този момент е 14,6%. Според организацията това значително дефинира и оставането на Политическа партия зад ГЕРБ - доколкото точно Политическа партия е избор на млади (в групата 18-30 в този момент Политическа партия са първа партия).

Политическа партия са първи и в София с към 26% против към 22% за ГЕРБ.

ГЕРБ и Политическа партия са " на кантар " измежду висшистите - с по към 24%.

Според " Галъп " е забавен демографският профил на " Възраждане " - по-скоро " мъжки ", не възрастен, не и некултурен, осезаемо градски. При БВ също проличава по-скоро градски избор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР