Над една четвърт (26%) от сделките във Варна от началото

...
Над една четвърт (26%) от сделките във Варна от началото
Коментари Харесай

Една четвърт от жилищата във Варна се купуват за отдаване под наем

Над една четвърт (26%) от покупко-продажбите във Варна от началото на годината до момента са с капиталова цел за отдаване чартърен. Причината е мощният туристически сезон през миналата година и позитивните упования за идния летен сезон. Това споделя Делян Димитров, районен шеф на " Имотека " за Варна.

Компанията, която е част от холдинга за недвижими парцели " Ей Джи Кепитъл " (AG Capital), отвори офис преди година в морския град. " Имотека " регистрира засилената интензивност на купувачите през първото тримесечие на 2018, като търсенето изпреварва предлагането. Покачването в броя подписани покупко-продажби във Варна е към 5-6% и упованията са този растеж да бъде резистентен през цялата година.

" Пазарът на жилища в цялата страна се движи нагоре и тази наклонност се усеща най-много в огромните градове. Достъпните заеми не престават да засилват клиентите, които дълго време са отлагали покупка, а растящите приходи им дават убеденост, че ще могат да изплащат дълготрайно заемите си ", разяснява Люба Атанасова, изпълнителен шеф на " Имотека ".

Вътрешната миграция в страната също оказва въздействие върху жилищния пазар. Заради икономическото си развиване Варна притегля от ден на ден хора от Добрич, Шумен, Разград и Силистра.

Тези, които вземат решение да се реалокират, нормално първо наемат жилище и едвам откакто се открият подхващат покупка, споделя Делян Димитров.

От компанията регистрират растеж на цените на жилища с сред 8-10% по отношение на началото на 2017 година За първото тримесечие на 2018 междинната цена за квадратен метър е 827 евро/кв.м. Година по-рано междинната стойност е 761 евро/кв.м. Най-сериозно повишаване има в централните региони, където и ползата на купувачите е най-голям, а предлагането по-ограничено.

" Поскъпването на парцелите във Варна е умерено, следвайки придвижването на цените в по-големите градове в страната. С подобряването на салдото сред търсенето и предлагането цените ще станат още по-устойчиви. Очакваме през 2018 година да се осъществят забележителен брой жилищни планове, с които да се задоволи част от търсенето на пазара ", показва Делян Димитров.

Цени за кв. метър по квартали

Квартал

Q 1 2017

Q1 2018

изменение

Левски

805

850

5.6%

Възраждане

630

670

6.3%

Център + съвършен център

810

930

14.8%

Район " Лятно и зимно кино Тракия "

800

850

6.2%

Бриз

700

750

7.1%

Чайка

905

980

8.3%

Източник: Имотека

От изключително значение за купувачите при избора на жилище е местоположението. Най-предпочитани са кварталите Център, " Бриз ", " Левски ", " Възраждане " и " Чайка ".

" Източните региони се търсят най-вече поради близостта до центъра и Морската градина, само че разширението на града в тази посока е невероятно. Това лимитира в допълнение клиентите, които държат на положителната панорама ", разяснява Делян Димитров.

Цената и разпределението също оказват съществено въздействие при покупка, само че част от купувачите са склонни да създадат компромис, допълват от " Имотека ".

Според данните на компанията най-вече покупко-продажби са подписани за двустайни и тристайни жилища. Все отново през първите три месеца лек превес имат жилищата с една спалня с дял от 37%.

При ценовото систематизиране доста се покачва делът на сделките сред 50 000 и 70 000 евро. За 2018 година той доближава 38%, а година по-рано е бил близо една четвърт. При покупко-продажбите сред 30 000 и 50 000 евро пък се следи продължаващ спад по отношение на 2017 година

" Двустайните жилища в града се осъществят за към 50 000 – 55 000 евро, а тристайните – в границите на 70 000 евро ", показва Димитров.

Активният пазар се вижда и в късите периоди за подписване на покупко-продажби – близо две трети от купувачите намират търсения парцел в границите на месец и към 40% от жилищата се осъществят за по-малко от 30 дни.

Най-много сделки – 40% са осъществени без отстъпка. Други една четвърт от покупко-продажбите са осъществени с коментар по цената сред 1000 и 5000 евро, а отстъпките под 1000 евро са над една пета.

" Продавачите стават все по-добре насочени и осведомени със положението на пазара, поради което множеството предлагани парцели са на рационални цени и не се следи съществено разминаване сред упованията на двете страни ", разяснява Димитров.

Купувачите във Варна най-често са на възраст сред 30 и 50 години. Обикновено това са фамилии с деца, които търсят място за живеене. Покупките от чужденци са нищожен дял, като ползата е най-вече от съветски жители.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР