Над 9500 домакинства са подали заявления за безплатна подмяна на

...
Над 9500 домакинства са подали заявления за безплатна подмяна на
Коментари Харесай

9500 семейства са заяви безплатна подмяна на старите си отоплителните уреди в София

Над 9500 семейства са подали заявки за безвъзмездна замяна на старите им отоплителни уреди на дърва и въглища с нови екологични разновидности - климатици, уреди на газ или пелети, както и радиатори за централно отопление, показаха от пресцентъра на Столичната община след инспекция на монтаж на климатици в регион „ Триадица " от кмета на София Йорданка Фандъкова. 

Според данни от последното броене на популацията 55 000 семейства в Столичната община се отопляват на твърдо битово гориво, като над 3000 от тях живеят в централните ѝ региони.

От общината прецизират, че всички семейства на територията на Столична община, които се отопляват на дърва и въглища и са притежатели на парцелите, в които живеят, могат да аплайват за изцяло безвъзмездна замяна на отоплителните им уреди по стратегия „ Околна среда ".

Безплатно подменят отоплителните уреди на 14 000 фамилии в София

Те могат да избират сред до три броя климатици, топловъздушни пелетни камини, камини на пелети с водна риза, или пелетни котли, както и котли на газ или до три броя газови конвектори.

 istock istock
Уредите са с разнообразни мощности съгласно размера и кубатурата, която ще се отоплява в жилището. Домакинствата, избрали да получат нови котли на пелети или газ, както и камини на пелети с водна риза, могат да заявят и до три броя радиатори с разнообразни размери.  Граждани, които желаят да се отопляват на централно отопление, получават до три броя радиатора на парцел.

Домакинства от кварталите „ Абдовица ", „ Димитър Миленков ", „ Филиповци ", „ Требич ", „ Обеля ", в.з. „ Малинова котловина " и селата: Волуяк, Мрамор, Чепинци, Негован, Световрачене, Кубратово, Бусманци, Казичене, Кривина, Владая и Мърчаево, могат да аплайват  по програмата LIFE на Европейския съюз. Те могат да избират уреди на пелети, природен газ, а от януари 2023 година се одобряват и заявки за климатици, показват още от Столичната община.

Безплатната замяна на печките на дърва и въглища е част от ограниченията на Столична община за понижаване на фините прахови частици и се финансира със средства от оперативна стратегия „ Околна среда " и стратегия LIFE на Европейския съюз.

В началото на месеца, над 6000 екологични отоплителни уреда са инсталирани по стратегиите на Столичната община за замяна на печки на дърва и въглища. Тогава оттова оповестиха, че са подписани над 7500 контракта с семейства. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР