Над 95% от населението би трябвало да е с по-голяма

...
Над 95% от населението би трябвало да е с по-голяма
Коментари Харесай

Версия: 95% от българите са по-защитени от COVID-19 от американците

 Над 95% от популацията би трябвало да е с по-голяма отбрана против Ковид-19, в случай че догатките на учените за изгодите на БЦЖ имунизациите против вируса са правилни, оповестява Clinica.bg.

Тази седмица в медицинския сайт medrxiv.org бе оповестен разбор на специалисти от Технологичния институт в Ню Йорк. Според създателите му разпространяването и затрудненията от Ковид-19 в страните с БЦЖ имунизация са по-малко, в сравнение с в останалите. Авторите дават за образец Съединени американски щати, Италия и Холандия, където няма наложителна имунизация с БЦЖ, а жертвите на вируса са повече.

Междувременно Австралия също разгласи, че стартира мащабно изследване за резултата на БЦЖ-ваксината върху Ковид-19.

Имунизацията в България с БЦЖ е задължителна от години. Въпреки че покритието с имунизацията понижава леко по редица аргументи, то остава високо. По последните налични данни на Националния център за паразитни и заразни болести (НЦЗПБ) за 2018 година то е 95.5% против 96.7% за 2014 година Висок е и броят реимунизациите. Обхватът с тестът на Mantoux на 7 и на 11 години за 2018 година е надлежно 89.3% и 89.5%, а процентът на имунизираните още един път измежду подлежащите на реимунизация е близо 98.

Ако съмнението за изгодата на БЦЖ ваксината при Ковид-19 се окаже вярна, страната ни ще има още една изгода с изключение на високото покритие - производството на скъпите имунизации. Те се вършат в един от дребното ни държавни фабрики " Бул Био ". Въпреки многочислените рокади в ръководството му през последните години и мълчешком декларирани апетити за приватизация, предприятието продължава да работи. Според финансовия му доклад за 2018 година заводът е осъществил доходи в размер на 29.26 млн. лева, а на разноските – 25.04 млн. лева

В предприятието работят над 400 души, те създават над 500 високотехнологични биопродукта, които се изнасят допълнително от 100 страни. През последните години се направи и известно реновиране на завода, като се разшириха индустриалните му мощности. През 2018 година се започнаха и стъпки за осъществяване на поетите задължения към СЗО за възобновяване на лабораторията за произвеждане на БЦЖ имунизацията, като цената на плана бе за 1.7 млн. лева Очакванията на управлението му пък бяха ремонтът да приключи най-рано до началото на 2020 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР