Над 90% ръст на приходите си до 312 млн. лв.

...
Над 90% ръст на приходите си до 312 млн. лв.
Коментари Харесай

Свободният ток носи много солидна печалба на държавата

Над 90% растеж на приходите си до 312 млн. лева за деветте месеца на предходната година регистрира Българският енергиен холдинг (БЕХ). За този интервал има растеж и в облагата - преди налозите тя е била 137.7 млн. лева, или нарастване с към 15% по отношение на година по-рано. Това демонстрира докладът на компанията, оповестен от финансовото министерство, представен от в. Сега.
Огромният растеж на приходите си дължи най-много на изплатените дивиденти от подопечните на БЕХ сдружения, главно от АЕЦ " Козлодуй ". Първа атомна записва по-висок чист резултат - от едвам 1.4 млн. лева през 2016 година до цели 117.9 млн. лева година по-късно, демонстрира докладът. Интересно е, че по-добрият финансов резултат на сдружението се дължи на по-високите доходи от продажба на ток на борсовия пазар и на по-ниските разноски към удължаването на живота на пети и шести блок на нуклеарната централа. За съпоставяне единствено за полугодието Първа атомна е продала на свободния пазар с 416% повече ток в съпоставяне със същия интервал на 2017 година
Продажбите на свободния пазар явно се отразяват добре на централата и на нейния принципал - БЕХ, само че въпреки това борсовата търговия продължава да е обект на остри рецензии от страна на бизнеса. Както първоначално, по този начин и в края на предходната година цените доближиха рекордно високи равнища, а промишлеността, която е и главният клиент, заприказва за далавера.
Причината бе, че на борсовия пазар по това време с най-големи количества играеха две държавни компании - АЕЦ " Козлодуй " и " Марица-изток 2 ". Затова и тъкмо преди година огромните работодатели сезираха Комисията за защита на конкуренцията да ревизира дали сдруженията не са в картел, само че резултатите по този начин и не станаха ясни.
Продажбата на енергийната борса за 5.2 млн. лева на Българската фондова борса също се е отразило на приходите на БЕХ. Заслуга има и " Мини Марица-изток ", която е на облага от 3.5 млн. лева и също е превела дължимия 50-процентов дял към БЕХ.
АЕЦ " Козлодуй " продължава за поредна година да има повече от положителни резултати, като регистрира растеж на облагата от 169.6 млн. лева, което е с цели 67% повече по отношение на година по-рано. На облага, само че от 17.6 млн. лева, излиза и друга държавна енергийна компания - " Булгаргаз ". Въпреки това сдружението записва спад в чистите си доходи до 4.1 млн. лева за деветте месеца на 2018 година За съпоставяне през същия интервал година по-рано те са били съвсем 20 млн. лева
Все по-зле се показва и НЕК. Компанията регистрира негативен финансов резултат за деветте месеца в размер на 153.4 млн. лева, като по отношение на същия интервал на 2017 година пропадането е с 62.4 млн. лева Загубата за интервала януари-септември демонстрира, че не е реализирано усъвършенстване на финансовото положение на сдружението. НЕК продължава да изпитва усложнения при обслужване на отговорностите си към снабдители, както и по заемите си към БЕХ, написа в доклада на компанията.
На загуба излиза и държавната " Булгаргаз " . С позитивен резултат обаче са " Булгартрансгаз " и Електроенергийният систематичен оператор, чиято облага за деветте месеца е 23.4 млн. лева На дъното в " класацията " и без изненади е държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", която регистрира загуба преди налозите в размер на 260.4 млн. лева Основната причина за този резултат още веднъж са огромните разноски за покупка на квоти за излъчвания парникови газове, чиято цена съгласно компанията е повишена тройно.
Днес, 8 януари, следва съвещание на Тристранката поради цените на тока на борсата. Изненадващо или не, само че синдикатите са главен мотор на незабавното съвещание - тъй като се плашат, че по-скъпите цени ще оскъпят и други артикули и доста хора щели да си изгубят работата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР