Над 9 хиляди деца, отпаднали от образователната система, са върнати

...
Над 9 хиляди деца, отпаднали от образователната система, са върнати
Коментари Харесай

Над 9 хиляди деца са върнати в училище, дори и младежи на по 19 години са се записали в 1-ви клас

Над 9 хиляди деца, отпаднали от просветителната система, са върнати в нея при започване на втората образователна година, откогато работи държавният механизъм за обгръщане и задържане на деца и възпитаници в образованието. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев на конференция в Министерския съвет, написа " Канал 3 ".

" Имаме записани и непринудено още 10 000 деца, само че 8000 от тях са на възраст от 5 до 7 години. 2000 обаче имаме непринудено записани, на възраст сред 11 и 19 години ", уточни министър Вълчев.

Той разясни че провокациите са този механизъм да се направи резистентен, а работата по него по-ефективна.

" През тази и идната образователна година механизмът ще бъде фокусиран в доста по-голяма степен не толкоз върху първичното записване, а върху ежедневното посещаване на децата в учебно заведение. Екипите съвсем всекидневно на някои места посещават домовете на децата, убеждават родителите, водят ги на учебно заведение. Усилията, които вършат тези близо 1200 екипа, демонстрират, че когато институциите са дружно, има резултат от това “, сподели още просветният министър.

" Основната причина за непосещение на децата в просветителни институции е културна. Поради неналичието на просвета и почитание на образованието у една част от децата и техните родители. И тази причина може да бъде преодоляна главно посредством взаимна работа на институциите. Факт е, че когато екипите работят дружно, респектът към страната е по-голям “, сподели Вълчев.

Образователният министър уточни, че се работи по осведомителна съгласуваност на механизма по взаимна работа на институциите за задържане и обгръщане на децата в предучилищна и учебна възраст, с цел да може да се наблюдава практикуване правото на обучение на всяко дете.

" Ще бъдем безкомпромисни и във връзка с контрола, тъй като има учебни заведения, които прикриват отсъствията “, сподели още министърът на образованието.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев изясни, че за първи път от 6 години насам делът на прибързано напусналите образование младежи понижава – от 13,8% той е станал 12,7%. Той уточни още, че има 7 души на възраст съвсем 19 години, които са поискали да учат за първи път.

" Основната причина деца да не са в клас е отвращение и този проблем би трябвало да бъде посрещнат челно. Заради насъбрани повече от 5 отсъствия за интервала септември 2017 година – януари 2018 година са спрени 55 000 месечни помощи за 2,1 млн. лева Предстои да бъдат спрени още съвсем 49 000 помощи за интервала февруари – юни 2018 година на стойност 2 млн. лева Оказва се, че част от тези лица имат спомагателни обществени заплащания и прекъсването на тези не им е съществена тематика “, разяснява Дончев и уточни, че по тази причина с изключение на оперативните дейности има и стратегически задания. 

" Да проверим дали размерът на санкциите е задоволително респектиращ. Да проверим дали санкции се постановат постоянно, когато това би трябвало да се направи “, сподели още вицепремиерът и изясни, че ще се направи проверка и на това по какъв начин се издават медицински бележки за отсъствия.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР