Над 80 творци и хора на изкуството настояват за оставката

...
Над 80 творци и хора на изкуството настояват за оставката
Коментари Харесай

Артисти искат оставката на Сава Драгунчев като шеф на фонд Култура

Над 80 създатели и хора на изкуството упорстват за оставката на шефа на Национален фонд " Култура " (НФК) Сава Драгунчев и неговия юридически консултант. Искането им е поради правосъдно дело, в което фондът съди театрална организация и желае тя да ѝ върне близо 180 хиляди лева, отпуснати по негов план.

С намерено писмо до министъра на културата Кръстю Кръстев, Парламентарната комисия по просвета и медии, министър-председателя акад. Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел, артистите изясняват дейностите и ръководството на Национален фонд „ Култура ". 

„ Пишем това писмо с висока степен на угриженост за българската самостоятелна сцена. Повод за нашата тревога дава държанието на административното управление на Национален фонд „ Култура " и главно на неговите шеф и юридически съветник. " – по този начин стартира откритото писмо. Поводът е дело, което Национален фонд „ Култура " завежда към една креативна неправителствена организация – „ 36 маймуни ". Фондът изисква връщане на сумата по два плана, възлизаща на обща стойност 182 085 лева и лихви в размер на 3985 лева Проектите не са завършени (дори към днешна дата те към момента продължават). НФК прави инцидентна инспекция по тях при започване на тази година. Обвинението към артистите е, че не е била упомената поддръжката на НФК в няколко изявления в медиите и обществените мрежи, като огромна част от въпросните изявления даже не са на самата организация.

 „ Свидетели сме на жестоко тъпчене на съществени морални полезности, корист със служебно състояние за дискредитиране и всяване на боязън измежду културните организации и артистите, изнасяне на погрешна информация в публични медии, въвеждане на дискриминационни правила за допустимост в стратегиите на фонда. С всичко това съществено се уронва престижът на Националния фонд „ Култура ", а естественото битие на свободната креативна сцена е сложено под сериозна опасност, да не приказваме на нейното развиване, което на процедура се попречва. ", написа още в писмото. 

В него са посочени и съответни претенции:

1. Незабавно премахване на шефа на фонда и юридическия консултант на фонда.

2. Разработване на ясни критерии за качества и експертиза при избиране на бъдещите членове на УС на НФК. Прозрачна процедура за номинации и избор, въвеждане на открит конкурс и мандатност за шефа с условия за нужните за тази институция пълномощия, обществени умения и морални качества.

3. Разработване на ефикасен механизъм за отбрана на бенефициерите от административен произвол.

4. Разработване на ефикасен механизъм за отбрана от цензура.

5. Разработване на механизъм за регулярен разговор сред управлението на фонда и културните оператори и актьори.

6. Анализ на ползите/вредите при създаването на условията; оценяването и усвояването на средствата в другите конкурсни стратегии, основан на противоположна връзка, получена от бенефициерите и публиките.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР