Над 80. Толкова са вакантните мандатни позиции в регулаторите и

...
Христо Иванов иска да превърне съдебната система в бухалка срещу опонентите си

Снимка: БГНЕС

Коментари Харесай

Христо Иванов иска да превърне съдебната система в бухалка срещу опонентите си

Над 80. Толкова са вакантните мандатни позиции в регулаторите и контролните органи в страната, които би трябвало да бъдат попълнени в идващите няколко месеца. Знаете ли какъв брой от тях са в правосъдната власт и в антикорупционните институции? Близо една четвърт!

В броя влиза позицията на основния прокурор и на ръководителя на Върховния административен съд,

а също и основаните с измененията в Конституцията Висш правосъден съвет и Висш прокурорски съвет, общо 11 членове от които ще бъдат излъчени от Народното събрание (петима в първия и шестима във втория орган). Както и черешката на кадровата торта – антикорупционната комисия (КПК), която ще има правото да проверява за корупция (с целия боеприпас от средства, планувани в Наказателно-процесуалния кодекс) всички обществени персони. Нов началник ще би трябвало да бъде определен и за КОНПИ, която още веднъж е обособена комисия.

Всички тези институции са призвани да бдят за върховенството на закона и за изтриване на възприятието за безотговорност и липса на правдивост, битуващо от години в страната. И за всеки от вакантните постове съпредседателят на Демократична България Христо Иванов и обкръжението му „ имат човек “, както пееше депутатът от Политическа партия Христо Петров – Ицо Хазарта.

Но не човек с „ безупречна известност, чисти ръце и липса на зависимости “, както лицемерно обичат да пригласят (за илюзия на обществото) медиите, политиците и НПО-тата от въпросния кръг, а „ верният кадър “ -такъв, който е бил конфигуриран на разнообразни позиции през годините от Христо Иванов и компания и е потвърдил лоялността си. Към тях, не към нас, жителите на страната.

Крайната цел е ясна – окопаване във властта посредством преодоляване на всички основни постове в Темида,

а също и в главните проверяващи и контролни институции в страната. При това за години напред. А методите за постигането й варират. От подмолно „ танцуване в скутове “, което стана ясно, че съпредседателят на Демократична България е практикувал, с цел да убеди главните фактори в Народното събрание да поддържат кадровите му мераци -негови и на сътрудниците му. През размятането на антиконституционни меморандуми, предвиждащи черно на бяло „ делкане “ на регулаторите и правосъдната власт. До ултиматуми и откровени закани.

Палитрата е богата, като Иванов явно е податлив на всичко, с цел да подсигурява, че пешките му – неговите и на олигарсите, с които бе засечен да се събира на секрети срещи по джипове (на обвинения към оня миг предприемач Пламен Бобоков) и частни „ литературни “ клубове (като „ Ерато “ да вземем за пример, където е бил на спявки с различен предприемач с упоритости в политиката и властта Иво Прокопиев), ще бъдат конфигурирани на властова позиция в съревнование с един кон. Както този кръг е привикнал да прави – елиминирайки конкуренцията посредством очернящи акции и лъскайки имиджа на протежетата си.

За двете седмици, откогато ръководителят на Движение за права и свободи и началник на парламентарната група на Движението Делян Пеевски разобличи подмолните опити на Христо Иванов да се обезпечи гладко кадруване и се опълчи изрично на препоръчаното от него „ делкане “, общественото пространство бе залято от десетки изявления и изявленията от Демократична България и сътрудниците им от Политическа партия, целящи да се отклони вниманието от разкритията.

Само Иванов даде половин дузина изявленията, в които обезверено опитва да хвърли прахуляк в очите на публиката с мантри за „ бистрота “ и „ интегритет “, с цел да замаскира подмолните си маньоври. Безуспешно, тъй като истината постоянно съумява да пробие даже най-гъстата димна завеса. Така към днешна дата към този момент са ясни огромна част от протежетата на съпредседателя на Демократична България, готвени за присъединяване в този самобитен взлом за преодоляване и окопаване в проверяващите и контролни институции.

Кои са те?
На първо място – членът на обвързваното с Христо Иванов и обкръжението му Неправителствени организации „ Антикорупционен фонд “ (АКФ) Андрей Янкулов. Името на Янкулов е било стартирано от съпредседателя на Демократична България при тайните совалки в Народното събрание, при които Иванов се е опитвал да откри поддръжка за скандалното „ делкане “ на регулаторите и правосъдната власт, като членът на АКФ е бил предлаган или за поста основен прокурор или за председателското място в Комисията за противопоставяне на корупцията.

От страна на Демократична България той е представян като някогашен прокурор с „ безукорен профил и интегритет “.

Доколко това е истина приказва ясно фактът, че от основаването си до момента АКФ постоянно е работило като маша в ръцете на Христо Иванов и обкръжението му, правейки изборно следствия, удрящи съперниците на този кръг.

Представител на АКФ (колегата на Янкулов – Николай Стайков) бе и измежду главните настоящи лица в стенограмите от абсурда АРГОгейт, посочили по какъв начин Иванов, Прокопиев и знакови лица от свързани с тях неправителствени организации кадруват в политиката и чертаят дневния ред на „ мейнстрийма “ в медиите. Прийом, на който ставаме очевидци и сега, поради метода, по който се развива акцията, призвана да убеди обществото, че Андрей Янкулов е „ точният човек “ за поста или на основен прокурор, или отпред на КПК.

Неговата звезда изгря доскоро повече от месец, откакто беше погубен разследваният за имотни измами, закани и търговия с въздействие Мартин Божанов-Нотариуса.

Минути след гибелта му, в медиите се появи следствие на АКФ, показващо данни за зависимости на магистрати от Нотариуса, само че изборно. Така да вземем за пример както Янкулов, по този начин и сътрудниците му от „ Антикорупционния фонд “ съзнателно заобикалят обстоятелството, че самият Божанов се е хвалил в какъв брой близки „ другарски “ връзки е бил той видния представител на кръга към Христо Иванов – Лозан Панов, някогашен ръководител на Върховния касационен съд, при чийто мандат работата на Върховен касационен съд беше белязана с няколко основни решения, обслужващи ползите на Прокопиев и други предприемачи със скандална известност и със запори за десетки милиони на имуществото.

Пак около разкритията, последвали разстрела на Нотариуса, изгря звездата и на друго видно протеже на същия този кръг

– магистратът от Плевенския областен съд и член на управлението на Съюза на съдиите в България Владислава Цариградска. Тя е представяна от АКФ и от Христо Иванов и сътрудниците му от Демократична България и Политическа партия като самобитна Жана д’Арк в борбата за правосъдна промяна макар тежките й фамилни обвързаности с кримиконтингента в Плевен (съпругът й е измежду първите съдени за рекет в страната, а деверът й – дясна ръка на ъндърграунд боса Камен Балбузанов-Куката). И макар че назовава Божанов, който упреква, че я е заплашвал, със свойското име „ Марти “. Факт, повдигащ редица въпроси за нейно присъединяване в мрежите за зависимости в правосъдната власт.

Самата Цариградска, която на крилете на следствието на АКФ обиколи по няколко пъти националния тв ефир, се самопредложи за зам.-главен прокурор в едно от дузината си изявленията през последните седмици. Тя обаче очевидно не е единственият кандидат на Христо Иванов и обкръжението му за позициите на зам.-главни прокурори, тъй като компания в конкуренцията й прави обвинителят от Върховната касационна прокуратура Сава Петров. Името му нашумя в общественото пространство предходната година, когато взе участие в дискусионните панели за правата на ЛГБТ общността в България, съпътстващи София прайд.

Впрочем, Андрей Янкулов също не е и единственият кандидат за позицията на основен прокурор. Покровителят му Христо Иванов е подготвил и различен вид, ако не успее да пробие с него или пък успее да го пробута за ръководител на КПК. Така, за поста обвинител №1 от Демократична България готвят много интензивно и кандидатурата на сегашния арбитър в Съда в Страсбург с приключващ 9-годишен мандат там, който му бе организиран точно от Христо Иванов през 2015 година – Йонко Грозев. Това стана ясно от материал на „ Епицентър “.

Грозев е различен изтъкнат кадър на кръга към съпредседателя на Демократична България,

чиято автобиография разкрива тежки зависимости и данни за спор на ползи. Един от съоснователите на Българския хелзинкски комитет, който номинира наказаният за ликвидиране и пуснат предварително от пандиза Джок Полфрийман за „ човек на годината “, той е и някогашен юрист на неразрешената сепаратистка организация ОМО „ Илинден “.

У нас организацията получи не един път, а три пъти отвод за регистрация поради директно несъгласие на активността й с Конституцията, само че осъди страната точно в Страсбург. Като арбитър там прочее Йонко Грозев директно взе участие във вземането на няколко решения, свързани с искания на подсъдими предприемачи, измежду които Цветан Василев и Баневи по отношение на България, като през 2019 година бе забъркан и в интернационален скандал. Тогава ръководителят на Европейския център за право и правораздаване Грегор Пупинк разкри, че претендентът на Демократична България за основен прокурор е взел участие в решаването на 9 каузи в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, въпреки да е бил в прям спор на ползи.

В очите на Христо Иванов и компания обаче спорът на ползи е не недостатък, а преимущество, стига да демонстрират преданост. Към техния кръг. Така, въпреки по Конституция правосъдната власт да е деполитизирана, Демократична България готвят за поста на ръководител на Върховния административен съд различен „ верен “ кадър – сегашния член на Висшия правосъден съвет Атанаска Дишева.

Във Висш съдебен съвет Дишева е позната с позиции и решения, които постоянно са в синхрон с говоренето и ползите в правосъдната система на Демократична България. Съпругът й Генади Дишев пък бе претендент за народен представител преди години от партията на Христо Иванов – „ Да, България “.

Все обстоятелства, които ясно демонстрират, че за Демократична България и съпредседателят им Христо Иванов идното попълване на вакантните постове в Съдебната система е не метод в действителност да се реформира Темида, а да я овладеят изцяло и да трансфорат основните проверяващи и правораздаващи институции в страната в бухалка против съперниците си и в своя изгода. Затова е наредил пешките на шахматната дъска и е подготвен за офанзива. Изцяло в своя изгода.

 

Източник: Блиц

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР