Над 80% от заболелите в София-град са с варианта Омикрон.

...
Над 80% от заболелите в София-град са с варианта Омикрон.
Коментари Харесай

Д-р Трифон Вълков:Омикрон взема превес над Делта

Над 80% от заболелите в София-град са с разновидността Омикрон. Този % за страната е малко над 40. Този вид малко по-малко взема превес над Делта и вървим в посока да се трансформира в доминантен. Това сподели доктор Трифон Вълков от Инфекциозна болница в София в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Клиничните прояви при Омикрон са по-леки, само че за сметка на това той е доста мощно инфектиран, акцентира той. „ 53% е по-малка вероятността човек да влезе в болница, в случай че е инфектиран с Омикрон. 74% е вероятността да попадне в интензивно поделение, а към 92-93% е вероятността да почине след заразяване с Омикрон. Това обаче важи единствено за хора преболедували или имунизирани ", добави доктор Вълков.

По думите му при сегашната вълна се следи усилване на хоспитализациите при деца.

Очаква се появяването на първите утвърдени и регистрирани противовирусни препарати за лекуване на КОВИД-19 - по този начин наречените моноклонални антитела. „ Това ще е първият ключ с битката с вируса. Разбира се разполагаме с оръжие в лицето на имунизациите, само че тяхната цел е единствено превантивна. Остава въпросът какво се случва с хората, които са се заразили и са попаднали в болница - би трябвало да има различен метод на лекуване ", изясни доктор Вълков. Той добави, че първоначално цената на тези препрати ще бъде много висока.

Доктор Вълков акцентира, че към този момент има разработки на ваксини, които са приспособени към Омикрон. „ Друг е въпросът дали имаме потребност от такава приспособена ваксина. Говорим за страни с висок % на имунизация. Ако човек е имунизиран и има и бустерна доза, имунитетът му е задоволително под напрежение в идващите няколко месеца и той би го защитил от боледуване на Омикрон разновидността ", счита инфекционистът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР