Над 80% от сериозно засегнатите не спят повече от час

...
Над 80% от сериозно засегнатите не спят повече от час
Коментари Харесай

Атопичният дерматит: не обривът, който сърби, а неистов сърбеж, който обрива

Над 80% от съществено засегнатите не спят повече от час и половина на нощ

Епидемиологичните модели демонстрират, че до 2050 година всяко второ дете ще бъде с атопия.

Още в този момент обаче атопичният дерматит е социалнозначимо заболяване. 

Около 12% са хората със сърдечносъдови болести, а децата с атопичен дерматит (екзема) - 20 процента; 1% са пациентите с ревматоиден артрит, а 3 - 8% възрастните с атопичен дерматит. Това заяви на Световния ден за осведоменост за атопичния дерматит 14. IX. кожният лекар доцент Жана Казанджиева. Тя изясни, че от 2 месеца има още едно ново лекуване, което здравната каса покрива за хората с тежка форма на екземата. “То дава доста бърз резултат, наш пациент се усеща добре, признаците му са овладени още на 18-ия ден ”, изясни дерматоложката.

Докато терминът “дерматит ” значи инфектиране на кожата, " атопичен ” " се отнася до алергична податливост, която постоянно се наследява.

Основният признак на екземата е безумен сърбеж, който се дължи на възпалението, комбиниран с доста суха кожа. “Няма друго нещо, което толкоз да утежнява качеството на живот изключително при тежката форма. Дерматолозите споделяме, че атопичният дерматит не е обривът, който сърби, а сърбежът, който е толкоз жесток, че обрива. Благодарение на новите лечения хората с атопия могат да се усещат добре “в кожата си ”.

В България страдат 400 000 деца и 200 000 възрастни, като към 10% са със междинна или тежка форма. Над 80% от съществено засегнатите не спят повече от час и половина на нощ. Всеки 3-и развива меланхолия или тревога.

Причините за болестта не са изцяло ясни, подозира се отражение на средата, само че се знае сигурно, че въздействат и гените - при един родител с атопия рискът да я наследи детето е 30 %. При двама родители с атопия вероятността да се съобщи в потомството е 70%, изясни проф. Развигор Дърленски.

При екзема значима част от лекуването е поддържането на влажността и еластичността на кожата с емолиенти - козметични артикули за измиване, навлажняване и отбрана за кожната преграда. Въпреки че са част от контрола на болестта, те са със статут на здравна козметика. Не са евтини, само че към момента е химера да се приказва за поемането им от здравноосигурителния фонд, както е в Германия да вземем за пример. За година българският пациент дава по 2 и 3 хиляди лева. за хидратиращи средства, без които не може. И в сумата не влизат медикаментите, пресметна проф. Дърленски.

Важно е пациентите да знаят, че има нова терапия, разяснява Анета Драганова, ръководител на Асоциация на пациенти с автоимунни болести. В наличието на представители на министерството и НЗОК тя призова да се вкарат периоди за започване и за привършване на процедурите по издаване на протоколи за лечение по съответни болести и групи медикаменти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР