Над 80 издателства ще се включат в четиресет и осмото

...
Над 80 издателства ще се включат в четиресет и осмото
Коментари Харесай

Софийският международен панаир на книгата - празник на четящите хора

Над 80 издателства ще се включат в четиресет и осмото издание на Софийския интернационален панаир на книгата, което се открива публично на 7 декември от 11:00 часа в централното предверие на Националния замък на културата. Най-мащабното книжно събитие у нас, което броени дни преди Коледа ще събере всички въодушевени от четенето и книгите на повърхност от 800 квадратни метра, на цели три етажа в НДК. По традиция издателствата участници ще показват най-новите си книги до този интервал на годината.  

Тазгодишното издание на панаира ще продължи до 12 декември 2021 година  при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения. Всички искащи ще могат да посетят събитието всеки ден от 10 : 00 до 20 : 00 часа, като се изключи последния панаирен ден, 12 декември, неделя, когато събитието ще завърши в 19:00 часа

Пълният лист на издателствата, участници в Софийския Международен панаир на книгата, можете да намерите в края на информацията.  

В същия интервал, от 7 до 12 декември, напълно онлайн, ще се организира и деветият Софийски интернационален книжовен фестивал. Тазгодишното издание на фестивала няма непоколебим географски фокус: акцентът му е върху настоящи писателски гласове от Европа. Целта е да се проследят не просто трендовете, които преобладават в литературата на континента, само че и да се видят въпросите, които създателите слагат. Поради противоепидемичните ограничения през 2021 година Софийският интернационален книжовен фестивал ще се организира онлайн. Всички събития ще се стриймват във фейсбук страницата на фестивала на адрес:

Програмата включва както някои одобрени имена, по този начин и създатели, които са изгряващи звезди, носители на Европейската премия за литература. Сред задграничните посетители на фестивала са Дубравка Угрешич, Ана Бландиана, Фиона Сампсън, Мюриел Барбери, Кони Палмен, както и италианската писателка Елвира Семинара, Лидия Димковска, Маренте де Моор, Клаудиу Флориан, Гаска Шиян, Алексей Салников .



По същото време ще се състои и четвъртият Софийски интернационален книжовен фестивал за деца и младежи, чиято стратегия е налична на:  

През декември можете да се включите и в акцията „ Купи 1 книга. Подари я за Коледа “, която има за цел да подсети, че книгата е най-топлият и насърчителен подарък. Тази акция следва образеца на основаната от писателя Георги Господинов през 2007 година едноименна акция, отдадена на книгата като доста персонален подарък, „ с която подаряваш освен думи, само че подаряваш и история; тъй като Коледите са направени от книгите, които сме чели, и от историите, които са ни разказвали “.

Инициативата на Асоциация „ Българска книга “ – „ Купи 1 книга. Подари я за Коледа “ се организира за втора поредна година и е част от националната акция „ Купи 1 книга “, зародила в разгара на спешната обстановка към епидемията от COVID-19, под надпис „ За да я има книгата “. За няколко дни тя съумя да сплоти над 200 издателства и онлайн книжарници, както и престижи като Факултета по публицистика и всеобща връзка (ФЖМК) на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ в една обща идея – да помогнем на книгата, да я съхраним като полезност и да подсигуряваме нейното бъдеще.  

В духа на идните коледни и новогодишни празници подсещаме, че изборът да се сложи подарък с книга под елхата подкрепя и фамилията на книгата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР