Над 74 хиляди земетресения са регистрирани в Турция през 2023

...
Над 74 хиляди земетресения са регистрирани в Турция през 2023
Коментари Харесай

Сеизмична зона: Над 74 000 земетресения са регистрирани в Турция през 2023 г.

Над 74 хиляди трусове са регистрирани в Турция през 2023 година 797 от трусовете са били с магнитуд над 4. Това заяви водещият турски сеизмолог проф. Шюкрю Ерсой в ефира на турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Разрушителните трусове в югоизточния турски окръг Кахраманмараш на 6 февруари (със мощ 7,7 и 7,8 – бел. авт.), бяха най-силните земетресения в света през 2023 година, сподели Ерсой, като добави, че предходната година е била извънредно „ необикновена “ във връзка с земетръсната интензивност.

Сеизмологът уточни, че след нещастието от 6 февруари, окачествявана като бедствието на века, са последвали десетки хиляди земетресения. Освен големия брой земетресения прави усещане и увеличението на магнитуда им.

Турция се намира в земетръсна зона. Затова вести за трусове ще идват от всички краища на страната. Някои от тях ще бъдат разрушителни. Това не е знамение, не е и опасност. Това е нашата действителност. 2023 година е рекордна с записаните 74 хиляди трусове, сподели Ерсой.

Най-много трусове през предходната година са регистрирани в окръг Кахраманмараш - 20 131. В окръг Малатия са станали 15 265 земетресения, в Адъяман – 5 939, в Адана – 4 924, а в Хатай – 3 363.

По отношение на разрушителните трусове от 6 февруари Шюкрю сподели, че не се сеща за различен сходен образец в света.

Обикновено един трус визира един град и регион край него и виждаме разрушенията в този периметър. Земетресенията от 6 февруари обаче засегнаха 11 окръга, уточни сеизмологът, предава Българска телеграфна агенция.

При унищожителните трусове на 6 февруари починаха над 50 хиляди души.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР