Над 73 млрд. лв. е общата сума на кредитите за

...
Над 73 млрд. лв. е общата сума на кредитите за
Коментари Харесай

Хората изплащат по повече от два заема

Над 73 милиарда лева е общата сума на заемите за жителите и бизнеса


Всеки трети българин има заем, а доста от жителите изплащат по два и повече заема. Ако не се броят децата и най-възрастните хора, се оказва че от популацията в трудоспособна възраст съвсем всеки втори жител има отговорности към банка или компания за бързи заеми. Към средата на 2018 година в Централния кредитен указател на Българска народна банка са записани 2,415 млн. кредитополучатели. От тях 2,251 млн. са жители на страната, 98 хиляди са юридически лица, 58 хиляди са задгранични лица, които нямат ЕГН или ЕИК, а 8 хиляди са физически лица със свободни специалности, или упражняващи занаятчийска активност. При състояние, че популацията на страната е 7,05 млн. души, се оказва че всеки трети има заем. Взетите заеми обаче са доста повече от броя на кредитополучателите. Регистрираните заеми в Българска народна банка са 5,552 млн. броя на обща сума над 73,38 милиарда лева Оказва се, че хората, които са принудени да вземат заем, имат приблизително най-малко по два заема. В доста фамилии и двамата съпрузи са взели заеми.

Според данните на Българска народна банка, банковите заеми към края на юни 2018 година са малко над 3 млн. броя на обща стойност 53,2 милиарда лева Така се оказва, че близо 2,51 млн. броя са отпуснатите заеми от компании за бързи заеми.
При жителите, максимален е делът (61,8%) на тези с остатъчен дълг по заемите до 5 хиляди лева Това са заеми за покриване на неотложни потребности в фамилията или вероятно за покупка на кола на остаряло, а не за по-сериозни вложения като в апартамент или образование в чужбина, за които са нужни много по-сериозни суми. При компаниите доминират тези с остатъчен дълг по заемите сред 5 хиляди и 50 хиляди лева (34,2%). Броят на тези компании със относително дребни заеми е максимален. Но най-съществена роля за кредитния пазар имат огромните компании, които взимат заеми за милиони.

Данните за кредитната задлъжнялост на хората и компаниите се употребява от банките и другите кредитни институции при преценката дали да провиснал заем на даден човек или компания. Информацията за заемите се обезпечава в действително време и включва данни както за настоящото положение на заемите, по този начин и за просрочията по тях за 5 години обратно. Данни в Българска народна банка подават 210 компании, в това число 27 банки, 3 платежни и 180 финансови институции.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР