Над 72 инвестиционни намерения от 32 компании на обща стойност

...
Над 72 инвестиционни намерения от 32 компании на обща стойност
Коментари Харесай

„Монбат“ възнамерява да инвестира 1.1 млрд. лв. в производство на батерии

Над 72 капиталови планове от 32 компании на обща стойност над 11 милиарда лева Това е равносметката на Министерството на енергетиката, основана на оферти за вложения в област Стара Загора, които биха подкрепили прехода към нисковъглеродна стопанска система. Това е едно от главните провокации пред въглищните региони в страната, измежду които са Перник и Кюстендил.

Припомняме, че ведомството насочи покана за заявяване на интерес от страна на огромните предприятия. Предложенията им ще послужат за отбрана на допустимостта на повече средства от Фонда за обективен преход.

Компаниите са дали своите оферти до началото на ноември и те плануват основаването на над 10 хиляди нови работни места, само че и запазването на над 11 хиляди съществуващи в област Стара Загора. Основното безпокойство на работещите в тези райони е, че ще изгубят работата си, изключително след затварянето на въглищните централи.

Проектите за област Стара Загора

Енергийното министерство показва цялостен лист с желанията на български и интернационалните компании. От него излиза наяве, че ползата към област Стара Загора е огромен. Много от сегашните работодатели в районите, в това число държавни и частни енергийни компании, са подготвени да влагат в нискоемисионни мощности в композиция със системи за предпазване на сила и произвеждане на зелен водород.

Най-голямата инвестиция идва от „ Монбат “, която е в размер на над 1.1 милиарда лева Тя би разкрила нови 443 работни места. Компанията планува да влага средствата в всеобщо произвеждане на кафези и акумулатори за предпазване на сила.

Най-много нови работни места – към 800 – планува „ Смарт Енерджи Груп “, чиято инвестиция е в размер на 240 млн. лева Тя е обвързвана с построяването на цех за произвеждане на слънчеви панели с потенциал 1.5 GW.

Около 7 хиляди съществуващи работни места пък ще резервира инвестицията на „ Арсенал “. Тя е на стойност над 98 млн. лева и е обвързвана с построяването на фотоволтаичен парк с мощ 50 MW, покупка на електрически котли за произвеждане на пара с мощ 15 MW, нужна за производството, като по този метод ще се реализира понижаване на потреблението на природен газ, от който все още се създава парата. Също по този начин „ Арсенал “ възнамерява да закупи електролизьор за произвеждане на водород с мощ 1 MW, който ще се употребява за потребностите на индустриалния развой като заменител на природения газ.

Реализация

Намеренията на фирмите са индикативни и с цел да получат средствата, те ще би трябвало да вземат участие в конкурентни процедури и да потвърдят потенциал. От енергийното ведомство показват, че след утвърждението на Териториалния проект за обективен преход на област Стара Загора следва изработването на процедури за кандидатстване за подкрепяне от Фонда за обективен преход.

Заявените индикативни капиталови планове неведнъж надвишават плануваните средства за финансиране от Фонда за обективен преход и ясно показват индустриалния капацитет, прелест и вероятност на област Стара Загора. “

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия, написа economic.bg.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР