Над 700 японски компании износителки на храни са пряко засегнати

...
Над 700 японски компании износителки на храни са пряко засегнати
Коментари Харесай

Китай удари стотици японски компании заради Фукушима

Над 700 японски компании експортьорки на храни са директно наранени от решението на Китай да прекрати вноса на морски блага от страната след почналото изпускане в Тихия океан на вода от авариралата АЕЦ " Фукушима ", оповестяват международните организации.

Контекст : Вчера Япония стартира да изхвърля пречистена радиоактивна вода от централата, която излезе от строя след унищожителните земетресение и цунами през 2011 година Япония твърди, че изпускането на радиоактивна вода в океана е безвредно, като означи, че Международната организация за атомна сила (МААЕ) също е стигнала до заключението, че въздействието, което би имало върху хората и околната среда, е " нищожно ".
 11 години след Фукушима: Япония възражда нуклеарната си енергетика
11 година след Фукушима: Япония разгласи, че ще строи нови реактори

Целта е до 2030 година АЕЦ да създават три пъти повече електрическа енергия в съпоставяне със в този момент

Детайли : Китай вкара цялостна и незабавна възбрана на морските артикули от Япония, която по този начин загуби най-големия си външен пазар за тази продукция.

Това е огромен бранш, в който работят 727 компании, т.е. към 8% от японските компании, изнасящи за комунистическата страна. Само през предходната година морските блага от Япония на китайския пазар са били на стойност от към 600 млн. $.

" Мръсната " вода от Фукушима отива или в океана, или в атмосферата

До какво докара прекъсването на нуклеарната енергетика в Япония?

На второ място е износът към Хонконг, който обаче също забрани вноса на морска храна - само че от съответни 10 района в Япония.

По този метод в риск са над 40% от износа на тези артикули.

Още нещо : Междувременно, Южна Корея разгласи, че ще разшири доста обсега на тестванията на отглежданите морски блага. До момента в риболовните стопанства не е открита радиация.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР