Над 70 са постъпилите жалби и сигнали в Централната избирателна

...
Над 70 са постъпилите жалби и сигнали в Централната избирателна
Коментари Харесай

Над 70 са постъпилите жалби в ЦИК в изборния ден

" Над 70 са постъпилите тъжби и сигнали в Централната изборна комисия през изборния ден. Повечето от подготвеност на общинските изборни комисии няма сигнали, които са за груби нарушавания, които да опорочат вота ", сподели по БНР представителят Росица Матева. Тя още веднъж прикани за деликатно преброяване на хартиените бюлетини и съблюдаване напътствията на ЦИК за зацапаните, в случай че има такива.

" Членовете на секционните изборни комисии ги приканвам още веднъж и апелирам да бъдат доста деликатни, да не бързат никога деликатно да преценят всяка бюлетина какъв глас носи - дали той е автентичен или не. Ако са позволили неточности, които по никакъв метод не могат да бъдат открити на какво се дължат и са изключително основни в данните с резултатите от гласуването, би трябвало да се събере цялата секционна изборна комисия в общинската изборна комисия в изчислителния пункт, да се отвори чувалът и да се направи наново броене. Мястото за повторното броене е в общинската изборна комисия ".

По закон крайният период, в който общинските изборни комисии би трябвало да са преброили секционните протоколи, да са оповестили резултатите от вота и да се предали книжата за повторна инспекция в ЦИК е 48 часа след приемането и на последния протокол. В София секциите са най-вече - над 1650.

Росица Матева разяснява, че ЦИК би трябвало да може да провежда балотажите и с машинен избор, в случай че на следващия ден Върховният административен съд се произнесе за това и добави:

" По принцип би трябвало да може, защото на възможен втори тур трябваше да се гласоподава също с машини и това трябваше да се случи тъкмо от понеделник до идната събота. В взаимозависимост от решението на Върховния административен съд, Централната изборна комисия ще го извърши и ще провежда изборите, по този начин както е планувано в изборния кодекс и съгласявайки се с решението на Върховния административен съд ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР