Над 70 рохинги са предполагаемо мъртви или изчезнали, след като

...
Над 70 рохинги са предполагаемо мъртви или изчезнали, след като
Коментари Харесай

Над 70 рохинги са загинали или изчезнали след преобръщане на лодка край индонезийския регион Ачех

Над 70 рохинги са хипотетично мъртви или изчезнали , откакто лодката, на която се намирали, се е преобърнала край крайбрежията на индонезийската провинция Ачех , а 75 са били избавени, заяви в петък Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците, представена от „ Агенция Ройтерс “.

В взаимно изказване с Международната организация по миграция ВКБООН съобщи, че в случай че броят на починалите се удостовери, това ще бъде най-голямата загуба на човешки живот до момента през тази година.

Тревогата беше нараснала в сряда, когато риболовци избавиха шестима от мигрантите . Рибарска общественост в Ачех съобщи, че те са стояли върху корпуса на лодката, откакто тя се е преобърнала заради мощните приливи.

От години рохингите напущат популации с будисти Мианмар , където нормално ги считат за непознати пришълци от Южна Азия , отхвърлят им поданство и ги подлагат на принуждение. По данни на ВКБООН през предходната година в Индонезия са пристигнали повече от 2300 рохинги , което надвишава броя на пристигналите през предходните четири години, взети дружно. Броят на починалите или изчезналите през 2023 година минимум 569 рохинги при опит да избягат от Мианмар или Бангладеш е най-високият от 2014 година насам, заяви ВКБООН през януари. Бабар Балох, представител на ВКБООН за Азия, съобщи пред „ Ройтерс “ в петък, че на последната лодка е имало 151 души , от които към 75 са били евакуирани от локалните управляващи , а останалите са „ хипотетично мъртви или изчезнали “.

Файсал Рахман, помощник по закрилата на ВКБООН в Ачех, разяснява пред медията, че оживелите рохинги са в положително положение и са настанени в постройка на Червения кръст в Западен Ачех.

Имиграционната организация в Ачех към момента не е дала отговор на молбата за коментар на осведомителната организация.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР