Над 70% от електрозахранването в Куба е възстановено след няколкодневния

...
Над 70% от електрозахранването в Куба е възстановено след няколкодневния
Коментари Харесай

В голяма част от Куба токът е възстановен, а жертвите на урагана Оскар вече са седем

Над 70% от електрозахранването в Куба е възобновено след няколкодневния срив на електропреносната мрежа на острова, на фона на тежки вреди, породени от прекосяването на урагана " Оскар ". Броят на жертвите на бурята набъбна на 7, в това число 5-годишно дете. Властите не престават да правят оценка вредите.

Електрозахранването към момента не е изцяло възобновено в източната провинция Гуантанамо, която остава тежко наранена от наводнения и опустошения от бурята. Властите се пробват да доближат най-тежко засегнатите региони в страната, която претърпява една от най-тежките стопански рецесии след революцията на Фидел Кастро през 1959 година

Пълното прекъсване на тока в цяла Куба в петък беше породено от срив на остарялата ѝ електропреносна мрежа. Няколко от опитите да се възвърне електрозахранването останаха несполучливи. Заради неприятното положение на остарялата инфраструктура – частично поради над 60-годишното американско комерсиално ембарго – електрическите централи на Куба постоянно стопират или би трябвало да бъдат небрежно ремонтирани. Често в страната има прекъсвания на тока.

Кубинският икономист Педро Монреал разкритикува в обществената мрежа Екс предпочитаните разноски на държавното управление като сподели, че прекалено много пари се наливат в бранша на туризма, до момента в който витално нужна инфраструктура остава неглижирана, макар спадащият брой гости. Спирането на тока остави доста семейства и без вода, защото водоподаването постоянно се прави с електрически помпи. Семействата изгубиха и нетрайни храни, откакто хладилниците им останаха изключени.

Нарастващият яд поради влошаващите се условия на живот докара до дребни митинги на доста места в страната през последните дни. Кубинският президент Мигел Диас-Канел подцени демонстрациите, като ги назова " дейности на пияни хора, които нарушават спокойствието ".


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР