Над 70 на сто от купувачите на ново строителство у

...
Над 70 на сто от купувачите на ново строителство у
Коментари Харесай

Купувачите на ново строителство търсят живот извън града

Над 70 на 100 от купувачите на ново строителство у нас се интересуват от парцели в периферията на града, наоколо до природата. За 43% от тях обаче решаваща за крайния избор е опцията за елементарен достъп до централната градска част. Това сочат данните от изследване на New Estates, компания, профилирана в покупко-продажбите за жилищни парцели ново строителство.

Клиентите все по-често търсят комфорта на живота отвън града, само че не желаят да вършат компромис с близостта и лесния достъп до административния му център. „ След пандемията и резултатите от нея, доста купувачи на ново строителство се стремят оптимално да съчетаят природосъобразния начин на живот с динамичността на всекидневието си. Те най-често се интересуват от независима къща с хубава панорама и елементарен достъп до съществена пътна артерия, тъй че да стигат до градския център за не повече от 30 минути “, споделя Весела Илиева, ръководещ сътрудник в New Estates.

За 46 на 100 от участниците в изследването достъпът до града с автомобил в границите на 15 до 30 минути е основно преимущество, а за други 13 % е значимо съществуването на метростанция с буферен паркинг. Това са хора, които избират да употребяват обществен превоз вместо персоналния си автомобил в натоварената централната градска част, показват от компанията. Около една трета от участвалите в изследването купувачи са по-склонни да изберат градската среда на живот, като за множеството от тях съществуването на комфортен превоз и метростанция покрай дома е приоритет.

По-голямата част от участвалите в изследването избират живот в независима къща – над половината от всички. Останалите клиенти, възнамеряващи да закупят парцел ново строителство, се ориентират към къща или апартамент в затворен комплекс.За една пета от запитаните

близостта на детска площадка е улеснение от значително значение, за други 22 % такова преимущество съставлява откритият или закрит фитнес. Зоната за отмора навън е определяща за една четвърт от клиентите, а защитата и видеонаблюдението са значими за 27 на 100 от участниците в изследването. Клиентите, търсещи парцел в по-висок ценови сегмент, показват като улеснения барбекюто и лична оранжерия за БИО зеленчуци.

Малко над 60 на 100 от запитаните купувачи показват площ сред 120 и 180 кв. м за бъдещия си дом. Други 26 на 100 не държат на огромната повърхност и биха обитавали парцел до 100 кв. метра. Общо 10 % от участниците в изследването възнамеряват търсене на парцел, по-голям от 300 кв. метра.

По отношение на интериорните решения, най-важният детайл за клиентите е хубавата панорама.

Тя е определяща за 34 на 100 от купувачите.Също толкоз е делът на хората, които държат на френските прозорци в парцела си. Високите тавани в дома са приоритет за 21 на 100 от участниците в изследването, а съществуването на личен двор – за 19 %. Високотехнологичен „ интелигентен “ дом търсят 15 на 100 от хората, а на слънчеви панели държат 18 %. Подовото отопление е наложителен детайл за 27 на 100 от запитаните купувачи.

Собственият двор към този момент не е преимущество единствено на къщите. „ Много от новите планове в София към този момент са построени по този начин, че партерните жилища да парцел свое зелено пространство и да носят чувство за къща. Френските прозорци и високите тавани са стабилно преимущество на новите удобни домове, защото носят незаместим уют. Прави усещане, че технологиите в дома стават все по-важни и търсени от новите купувачи “, разяснява Весела Илиева.

При купувачите в затворени комплекси, близостта до парк е значима за повече от половината, се показва още в изследването. Екстри като басейн, барбекю зона и други точки за релакс са водещи за 38 на 100 от участниците, а 10 % декларират, че не желаят пространства за общо прилагане.

По отношение на инфраструктурните преимущества, след бързата връзка с съществена пътна артерия, която е основна за 64 на 100 от купувачите, се подрежда близостта на екопътека или естествен парк. Тя е значима за 19 на 100 от запитаните. Удобните хранителни вериги са водещи за 10 % от хората, а образователно заведение наоколо е главно преимущество за 7 на 100 от участниците в изследването.

Богатото озеленяване е най-важната външна услуга, която биха желали да получат новите притежатели на парцели. Безопасността, включваща видеонаблюдение, непрекъсната жива защита, надзор на достъпа, е водеща за 13 на 100 от клиентите. За също толкоз огромен дял купувачи от значително значение са положителните комунални услуги като снегопочистване и сметоизвозване

Според Весела Илиева 2022 година е била сполучлива и дейна за пазара на ново строителство, като товаотчасти се е дължало на инерцията от извънредно мощната 2021 година.

„ Изминалите 12 месеца бяха белязани от значително трансформации,затова е значимо да постъпим рационално и да помислим за спестяванията си през 2023-а. Очакванията за спад на цените през предходната година не се оправдаха, защото търсенето на нови, качествени планове изпреварваше предлагането. В същото време банковото финансиране остана на исторически ниски равнища. Това направи новото строителство през 2022 година налично и мечтано както за персонални потребности, по този начин и за инвестиция “, отбелязва Илиева.

Очакванията на New Estates за 2023 година са свързани с по-голяма предвидимост на пазара.

Според специалистите, предлагането ще се уравновеси и цените ще се стабилизират, само че без да се намаляват. Сериозен ще бъде ползата към нови, качествени планове, като инвестицията в по-висок клас активи обичайно ще остане сигурна и желана от клиентите.

Според Весела Илиева, към момента не може да се кажем, до каква степен покачването на лихвите ще се отрази на пазара. „ Ако растежът е равномерен, то това ще даде сигурност на клиентите и ще ги накара да бъдат по-смели в решенията си. Ключово е вложителите да предложат положителни схеми на заплащане и да образуват крайни цени, които са пазарни. Това ще отстрани риска от прекалено предложение и ще подсигурява сигурен пазар през 2023 година. “.

Проучването е направено измежду евентуални купувачи, възнамеряващи да сключат договорка за парцел ново строителство в идната една календарна година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР