Над 70 млн. души по целия свят имат говорен дефект

...
Над 70 млн. души по целия свят имат говорен дефект
Коментари Харесай

Заекващите хора престават да заекват, когато си мислят, че никой не ги слуша

Над 70 млн. души по целия свят имат говорен недостатък и в дребна или огромна степен заекват (включително настоящия президент на САЩ). Експерти не престават да учат това положение и към момента се пробват да открият неговия извършител.

Сега ново проучване разкрива нещо, което би могло да хвърли повече светлина върху самото заекване и даже да спомогне за откриването на лекуване – когато възрастните, които заекват, са сами и си мислят, че никой не ги слуша, те стартират да приказват обикновено.

Изглежда ключът се крие в знанието, че някой те слуша. Нещо повече – участниците в проучването са били уверени, че безусловно никой не е могъл да чуе какво споделят, а това от своя страна дава солидни научни доказателства за метода, по който другите сюжети засягат положението.

„ Съществуват голям брой анекдотични доказателства, съгласно които хората, които заекват, престават, когато приказват сами, само че този феномен не бе доказан в лабораторни условия най-много тъй като е мъчно да се основат условия, в които хората имат вяра, че са в действителност сами “, споделя Ерик Джаксън, логопед и откривател от Нюйорския университет.

В прочуването взимат присъединяване 23-ма доброволци. Всички те са подложени на 5 разнообразни сюжета – четене на глас, усамотено говорене (единственият сюжет, в който на пръв взор никой не ги слуша), повторение на речта от усамотеното говорене пред двама слушатели, както и два разнообразни диалога с откривателите.

За сюжета с усамотеното говорене участниците са натоварени с три предизвикателни задания, които са свързани с писането на компютърен код и които кардинално подтикват хората да си приказват на глас (казано им е, че в случай че вършат това, ще се оправят по-добре като цяло).

На участниците им се споделя, че няма да бъдат подслушвани, до момента в който правят компютърната задача. Въпреки това откривателите ги следят и записват всичко. Оказва се, че това е единственият сюжет, при който заекването изчезва съвсем напълно при всички 23-ма души.

Степента на заекване при другите сюжети. Източник: Jackson et al., Journal of Fluency Disorders, 2021.

„ Създадохме нов способ, с цел да убедим участниците да си мислят, че са сами – че речта им няма да бъде чута от слушател – и открихме, че при тези условия възрастните хора, които заекват, престават да го вършат “, споделя Джаксън.

След като са осведомени, че са излъгани, всички доброволци вземат решение да продължат с опита. Следващия въпрос е за какво неналичието на слушатели оказва толкоз забележителен резултат върху проблемите с гладкостта на речта.

Това не е нещо, което откривателите са проучили в елементи по време на настоящето си изследване, само че те въпреки всичко означават, че евентуално хората си мислят, че отсрещния човек ги съди или прави оценка и това оказва въздействие върху тях.

Смята се, че заекването е композиция от генетични и неврофизични фактори. Бъдещите проучвания по тематиката могат да се опитат да прегледат и на какъв стадий обществените съображения стартират да засягат дребните деца, които заекват.

" Мисля, че това дава доказателства, че заекването не е просто проблем с " речта ", а че в основата му би трябвало да има мощен обществен съставен елемент ", споделя Джаксън.

Изследването е оповестено в Journal of Fluency Disorders.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР