Над 7 от 10 младежи в България са считат, че

...
Над 7 от 10 младежи в България са считат, че
Коментари Харесай

Проучване: Младежите в България масово не толерират малцинствата

Над 7 от 10 младежи в България са смятат, че ромите в България са опасност за българското население. Нещо повече - този % от младежи поддържа апели за дейности против ромите, в това число силови. Това сочат резултатите от националното изследване, извършено в средата на 2019 година лице в лице с над 1000 младежи на възраст от 14 до 19 година от цялата страна. Изследването е извършено от Центъра за проучване на демокрацията в границите на информационната акция " Намери различен метод ", която има за цел да насърчи сериозното мислене и гражданската интензивност измежду младежите.
Според заключенията на създателите на проучването, данните сочат за очевидна неприязън, липса на приемливост и дистанцираност от страна на младежите по отношение на ромите - конюнктура, построена на база публичните стандарти. С доста от тях младежите се сблъскват в онлайн средата, която постоянно е единственият им източник на информация, на която те избират да се доверят. В обстановка на пандемия и домашна изолираност, тази анонимна връзка и целенасочена дезинформираност се ускоряват и доста от децата нямат нужните принадлежности, с цел да се оправят с заливащата ги агитация по основни за обществото тематики.
Друга група, постоянно възприемана като социална опасност от младите, е тази на мигрантите. Въпреки че бежанската рецесия и притокът на мигранти доста отшумяват, от извършеното изследване излиза наяве, че тези настроения не престават да се демонстрират ясно в публичното пространство. Близо 64% от интервюираните са съгласни, че мигрантите би трябвало да бъдат спрени да влизат в страната непременно. Проучването цели да разпознава въздействието на крайнитепослания и дейности (онлайн и офлайн) при образуването на мнение измежду младежите в България. Както и да дефинира доколко младото потомство е било подложено на послания, приканващи към експанзия и ненавист против избрани публични групи.
" Данните демонстрират, че пасивното излагане в интернет на враждебни послания против избрани обществени групи, както и безкритичното им приемане от младите, е директно обвързвано с нормализиране на насилието и експанзията като възможни дейности за разрешаване на обществени спорове. Отсъствието на всеобщи стратегии по медийна просветеност в учебните заведения единствено утежнява обстановката, защото у младите липсва базова просвета за сериозно отсяване на медийното наличие. Призивите към крайни дейности се оказват изключително примамливи за тези младежи, които въпреки и дребна група на фона на преобладаващата липса на гражданска ангажираност у младите, въпреки всичко търсят метод да изразят неодобрение ", разяснява Росица Джекова, шеф стратегия " Сигурност ", Център за проучване на демокрацията.
" Намери различен метод " доближава до младата публика посредством поредност от видеа и автентично наличие в обществените медии. Първото видео на плана включва добре познатите на всички инфлуенсъри Павел Колев, Христо Стефанов (Ицака), артистът и публицист Стефан Попов-Чефо, както и певицата Прея. В него, дружно с младежи, които попадат в таргет групата на акцията, те реагират на определени отрицателни мнения в медиите и обществените мрежи и споделят своето мнение дали това е редно и какво съгласно тях предизвика анонимната липса на приемливост и постоянно искрено деформиране на обстоятелствата за реализиране на користни цели.
Повече за акцията можете да намерите в профилите им в обществените медии, както и на формалните канали на акцията - уебсайт, Фейсбук страница, Instagram профил и YouTube канал.
За акцията
" Намери различен метод " е създадена в поддръжка на политиките на Европейската комисия, които имат за цел да подсигуряват икономическия, културния и обществения напредък на страните от Европейския съюз и могат да се развиват в постоянна, законна и сигурна среда, както и за построяването на отворена и по-безопасна Европа. Actualno.com е медиен сътрудник на плана.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР