Над 67,227 милиона лева безвъзмездна финансова помощ от еврофондовете е

...
Над 67,227 милиона лева безвъзмездна финансова помощ от еврофондовете е
Коментари Харесай

Над 67,2 млн. лв. за насърчаване на предприемачеството

Над 67,227 милиона лв. безплатна финансова помощ от еврофондовете е планувана за поощряване на предприемачеството. Това заяви за Българска телеграфна агенция специалистът от Областния информативен център /ОИЦ/ в Плевен Николета Минчева. Тя посочи, че неотдавна е отворената процедурата " Насърчаване на предприемачеството " по Оперативната стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", която дава тези настоящи благоприятни условия за поддръжка на новосъздадени предприятия със средства от Европейските структурни и капиталови фондове.

Много запитвания към специалистите от ОИЦ - Плевен са свързани с нуждата от финансово подкрепяне на започващи предприятия, сподели Минчева. Невъзможността да се обезпечи нужният финансов запас е измежду главните спънки пред осъществяване на предприемаческите хрумвания, разяснява тя.

Част от средствата от Европейските структурни и капиталови фондове за България са ориентирани точно към разрешаването на тези компликации, счита специалистът. Микро, дребни или междинни предприятия, регистрирани след 31 декември 2016 година, могат да аплайват за финансова поддръжка от 50 000 лв. до 200 000 лв., уточни Минчева.

По думите й е належащо те да работят в някои от избраните 33 бранша - 12 от секторите са от Националната тактика на поощряване на дребните и междинните предприятия, а 21 са свързани с превъзмогване на европейски и районни провокации. Други 17 браншове обгръщат производството на разнообразни произведения, а два - обработването на металите. Представени са инженерните и архитектурните действия.

Допустими са и претенденти в областта на печатната и издателската активност, на основаване и лъчение на радио- и телевизионни стратегии, на дизайна и фотографията, на осведомителните технологии и услуги, на научноизследователската работа, на опазването на здравето и обществените грижи.

Крайният период за подаване на плановите оферти е 5 септември или 7 ноември т.г., според от определения бранш. Проектите, изпълнявани на територията на област Плевен ще носят в допълнение точки на претендентите, означи Минчева и добави, че също така приоритет ще се дава на дамите бизнесмени, на младите бизнесмени на възраст до 29 години, както и на тези сред 50 година и 64 години.

Друга опция за възстановяване на достъпа до финансиране за основаване и развиване на започващи предприятия, е микрокредитирането със споделен риск по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ".

От този финансов инструмент могат да се възползват съществуващи и започващи обществени предприятия, както и започващи предприятия на безработни над 6 месеца, на лица с увреждания, на младежи до 29 година, които могат да получат от 5 000 лева до 48 896 лева под формата на заем, разясни Минчева. Срокът на погашение е до 10 година с вероятен гратисен интервал по главницата до 2 години.

Значението на дребните и междинните предприятия е основно и за развиването на селските региони, е безапелационна Минчева и обърна особено внимание на подмярка 6.4.1. " Инвестиции в поддръжка на неземеделски действия " от Програмата за развиване на селските региони. Проект на Насоки за кандидатстване към този момент е препоръчан за публично разискване. Насърчаването на развиването на неземеделски действия в селските региони е също измежду най-очакваните ограничения, съгласно специалиста.

Всяка от процедурите има своите характерни особености и специалистите от ОИЦ - Плевен могат да дадат подробна информация за тях, подсигурява Минчева.

От на следващия ден - 4 юли, експертите в Центъра стартират обиколка във всичките 11 плевенски общини. Интересуващите се ще могат да получат експертен отговор на въпросите си по време на Открити приемни, които ще работят в съответното обитаемо място, съобщи Българска телеграфна агенция. Първата спирка от обиколката е град Долни Дъбник. Откритата приемна на следващия ден ще бъде отворена от 10.30 пред читалището.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР